#Uitgemolken – een transitie naar een beter landbouwsysteem

07-10-2019

Afgelopen week werd duidelijk hoeveel invloed de zuivellobby heeft in ons land. BE Vegan, de Belgische veganismevereniging, lanceerde haar nieuwe tramcampagne “Melk is dodelijk voor 150.000 kalfjes”. De campagne werd na enkele dagen alweer geannuleerd omdat deze als kwetsend werd ervaren door zuivelboeren. E én zuivelboer drukte zijn woede uit als volgt “Ik waarschuw De Lijn, want hun bussen en trams zouden wel eens een tractor kunnen tegengekomen, zoals in Nederland een paar dagen terug.”

Wij van dierenrechtenorganisatie Bite Back lanceerden ons rapport over de zuivelindustrie in België, “Uitgemolken”. De lancering gebeurde in Aalter aan zuivelgigant Campina door de actievoerders van Bite Back. Hilde Crevits, kersvers Vlaams minister voor landbouw, reageerde hierop met een foto van haar latte met koemelk en de mededeling dat ze tegen anti-campagnes is, zeker die tegen melk. Ook online kwamen boze reacties van zuivelboeren.

Laat ons duidelijk stellen, zowel BE Vegan als Bite Back delen simpelweg de cijfers mee die uit officiële bronnen verkregen zijn. “Uitgemolken” is gebaseerd op cijfers van de Vlaamse en Belgische overheid en van de sector zelf én op wetenschappelijk onderzoek. Beide partijen stellen ook duidelijk dat ze niet tegen de landbouwsector zijn, dat ze niet tegen boeren zijn. Ook veganisten hebben boeren nodig om aan hun groenten en fruit te komen. Het lijkt alsof dat vaak vergeten wordt, niet door de veganisten zelf, maar wel door de boerensyndicaten en -belangenbehartigers.

Wij willen simpelweg een transitie naar een beter landbouwsysteem. Een systeem dat dieren niet uitbuit en dat beter is voor mens en milieu. We vragen ons af of we alleen de reacties te zien krijgen van boeren die boos op ons zijn. Want waar zijn de boeren die hun huidig bedrijf niet meer zien zitten? Die er genoeg van hebben om dieren te gebruiken en graag willen overstappen naar iets dat duurzaam en houdbaar is? We kunnen ons voorstellen dat er heel wat boeren zijn die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat subsidies slechts een pleister op de zere wonde zijn. Dat dit net genoeg is om hun bedrijf aan te passen om iets meer opbrengst te hebben. We vertrouwen erop dat er boeren zijn die met ons in gesprek willen gaan, want we zijn ervan overtuigd dat er heel wat mensen zijn die voor een nieuw landbouwmodel willen gaan waar de focus op plantaardig ligt. 

We hopen ook dat consumenten nadenken over de ware kost van melk en melkproducten, voor ze een stuk kaas eten of een pot yoghurt opentrekken. En we koesteren de hoop dat onze nieuwe Vlaams minister van Landbouw nadenkt over haar acties, de impact die deze hebben op dieren, mensen en milieu. Dat er ingezet wordt op die transitie. 

De wereld zal er alleen maar beter van worden.