Tweede circus in één week tijd: Circus Rose Marie Malter misleidt stad Gent maar krijgt verbod …

29-10-2004

Circus Rose Marie Malter heeft zijn tenten opgezet bij de Watersportbaan in Gent. Ze zouden geen dieren opvoeren bij hun circusacts. Althans zo lieten ze uitschijnen naar stadsdiensten en politie. De stad Gent liet circus Malter weten dat wilde dieren niet zouden worden toegelaten op de stadsgronden van Gent, zoals beschreven in een gemeenteraadsbesluit. Het circus tekende zwart op wit dat ze geen dieren zouden gebruiken. Uit onderzoek van Bite Back bleek echter het volgende: R.M. Malter maakt volop reclame middels circusborden in de stad Gent voor optredens met dieren, waaronder piranha’s. Sterker nog: er zijn optredens gepland met deze roofvissen.

 

 Piranha’s zijn geen gedomesticeerde dieren en komen ook niet voor op de Gentse lijst met dieren die wel zijn toegestaan bij circusacts. R.M. Malter plant dus acts met wilde dieren terwijl dit niet is toegestaan door de stad Gent! Na de melding van Bite Back bij de stadsdiensten en bij de politie, volgde er een controle door de stad Gent en de politie. Deze constateerden dat er inderdaad acts met piranha’s waren gepland. Na overleg met circus Malter, de stad Gent en de politie kreeg Malter een verbod op de act met piranha’s (en het zwemmen van mensen met deze dieren). Het bassin met piranha’s mag wel (als ‘compromis’) bij het circus blijven staan als ‘levend decor’. De stad Gent zal alles in het werk stellen om herhaling van deze misleidende toestanden in de toekomst te voorkomen. Bite Back hoopt samen met de stad Gent dat minister Demotte snel duidelijkheid schept inzake wetgeving rond een (mogelijk) verbod op wilde dieren in circussen.

Ons optreden kwam tot stand na meldingen van wakkere dierenvrienden. Komt er een circus naar jouw stad? Zie je reclame voor dierenacts terwijl jouw stad geen vergunning aan circussen met wilde dieren geeft? Gelieve dit dan aan ons te melden en door te mailen naar: info@biteback.be