Twee dagen internationaal protest tegen Chinees bont

14-02-2007

Brussel – Een 30-tal activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back, Dierenleed Azië en Animaux en P éril hebben op woensdagnamiddag 14 februari actie gevoerd bij de Chinese ambassade in Brussel. In België vertegenwoordigt Bite Back de International Anti-Fur Coalition (IAFC). Op 13 en 14 februari protesteerden de leden van de IAFC uit 27 landen in 39 internationale steden voor de Chinese ambassades. Met deze internationale actiedagen protesteert de IAFC tegen de extreme wreedheid van de Chinese bontindustrie, die er om bekend staat de dieren soms zelfs nog levend te villen.

De IAFC vraagt op deze dagen drie dingen: aandacht voor de barbarij van de Chinese bontindustrie, aan consumenten wordt gevraagd om de wreedheid in de naam van mode te verwerpen door geen bontjassen of bontaccessoires te kopen en om de Olympische Spelen van 2008 in Beijing te boycotten. We verzoeken de Chinese regering om degelijke dierenwelzijnswetten in te voeren en die ook actief na te leven, een complete ban in te voeren op het levend villen van welk dier dan ook, en het gebruik van honden en katten voor hun bont te stoppen.

China is de grootste bontexporteur ter wereld en produceert goedkoop bont voor de internationale markt. Dit bont wordt gewoonlijk verkocht in accessoires zoals bontranden aan jassen, handschoenen, speelgoed en tassen. Geschat wordt dat China ieder jaar 17 miljoen dieren voor hun bont doodt. Wasbeerhonden, nertsen, vossen,  konijnen, en zelfs gedomesticeerde honden en katten zitten tussen de dieren die voor hun bont worden geslacht. Er is momenteel geen enkele wet in China die deze dieren beschermt.

Dieren die voor hun bont worden gefokt, leven in miserabele omstandigheden, opgesloten in vuile, krappe draadgazen kooien. Ziekten, verwondingen en duidelijke psychische ellende zijn de norm op deze bontfokkerijen. Dit alles maakt de Chinese bontindustrie een van de meest barbaarse van de wereld. Undercoveronderzoek van Swiss Animal Protection/ East International  onthulde de gruwelijke routine op Chinese bontmarkten, waar medewerkers dieren neerknuppelen en neerslaan, de koppen en borstkasten instampen, en de dieren hard tegen de grond gooien voordat ze de huid en het bont van de lichamen verwijderen. Eenmaal gevild worden de dieren op een grote hoop karkassen gegooid. Soms blijkt echter dat de pas gevilde dieren nog blijven doorademen. De dieren kijken recht in de camera, knipperen met hun ogen en janken zachtjes tussen de 5 en 10 minuten door nadat de pels van hun lijf is afgetrokken.  De bevindingen van dit onderzoek werden later bevestigd door de Beijing News: deze praktijken zijn wijdverspreid en duren voort.

‘China blijft continu en routinematig bontproducten, die voor de export bedoeld zijn, voorzien van een verkeerd label. Zo worden hier in Europa consumenten bedrogen: ze denken vaak dat ze nepbont dragen, terwijl het in werkelijkheid de pels is van dieren die op de meest gruwelijke manier gehouden en gedood werden’, aldus Marianne Huiberts van Bite Back, die de International Anti-Fur Coalition in België vertegenwoordigt.

Meer informatie over de IAFC: http://www.antifurcoalition.org/

Op de website van de IAFC kan het lied ‘Skinned Alive’ worden beluisterd dat de pijn, het lijden en het doden van de miljoenen weerloze dieren in de bontindustrie beschrijft.