Grote opkomst The End of Meat Leuven

30-10-2018

Gisteren vertoonden we de documentaire The End of Meat in Leuven, samen met Jong Groen Leuven. Voor de deuren open gingen, konden de bezoekers vegan hapjes proeven, onze iAnimal bekijken en zich laten verleiden door de fijne vegan kookboeken.

The End of Meat is coming!

Auditorium Max Weber van de KUL zat afgeladen vol! Toen alle stoeltjes bezet waren, werden de trappen ingenomen en zelfs na de eerste beelden bleef het volk binnenstromen. Bijna 500 mensen keken naar – en lieten zich inspireren door – The End of Meat.

Na de succesvolle Belgische premi ¨re in Gent kunnen we spreken over een tweede succes! Mensen zijn nieuwsgierig naar wat een toekomst zonder vleesconsumptie ons zou kunnen brengen. ‘The End of Meat’ onthult de verborgen impact van vleesconsumptie, onderzoekt de mogelijkheid en voordelen van een shift naar een meer ethisch voedingspatroon en werpt kritische vragen op over de rol van dieren in onze samenleving. Indien je ook benieuwd bent: er volgt nog een screening in Brussel op 14/11 en in Antwerpen en Hasselt, deze data worden later bekend gemaakt.

The End of Meat Leuven

Bite Back activist Dr. Jo Dirix gaf een korte inleiding waarin hij wat cijfers over vlees in België behandelde. Hij besprak kort waarom geen dierlijke producten gebruiken beter is voor het milieu en de dieren. En gaf het positieve voorbeeld van animal sanctuary Forrest & Friends, maar ook hoe je zelf iets kunt veranderen door bijvoorbeeld mee te doen aan Try Vegan.

Na de vertoning van de documentaire konden de kijkers nog meer vegan hapjes proeven en een kookboek of vegan snoepjes kopen. Naar iAnimal keken een twintigtal mensen die geroerd werden door de beelden. We kregen heel wat positieve reacties! Veel mensen gaven aan meer vegetarisch of vegan te gaan eten, sommigen gaan zelfs de volledige overstap naar veganisme maken.

Een greep uit de reacties:

“De andere visies hebben me aangezet tot denken over mijn eigen eetpatroon.”

“Tot nu toe nam ik alleen milieu-argumenten in beschouwing en negeerde ik dierenrechtenargumenten (deels vanuit het idee: eerst mensenrechten, daarna kunnen we dierenrechten bezien). Ik denk dat ik nu het duwtje heb gekregen om te beseffen dat er eigenlijk geen geldige reden is om dierenrechten opzij te schuiven én dat dieren- en mensenrechten elkaar misschien eerder versterken dan aandacht van elkaar af te nemen.”

“Ik wil graag binnenkort de stap zetten. Ook wil ik een manier vinden om de dieren te helpen en ze een stem te geven.”

“Ik eet nu een aantal dagen veganistisch maar ik denk dat ik dat meer en meer ga doen en eventueel misschien helemaal stoppen met zuivel eten.”

“Wat voor mij nieuwe informatie was, is hoeveel we door het niet eten van vlees en zuivel kunnen betekenen voor het klimaat en onze toekomst. Het is misschien wel het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had om de volledige stap naar vegan te nemen.”

“Ik vond het boeiend om de wetenschappelijke invalshoek op de vleesindustrie eens te zien. Prachtige documentaire. De stap naar veganisme is voor mij nu gemaakt.”

Met dank aan VegFund voor de sponsoring van dit event.