The End of Meat, Brugge

27-05-2019

Afgelopen donderdag, 23 mei, werd ‘The End of Meat’ vertoond in Cinema Lumi ¨re in Brugge. Dit in samenwerking met EVA Brugge en Bite Back. ‘The End of Meat’ is een baanbrekende documentaire welke een toekomst toont waarin vleesconsumptie tot het verleden behoort.

In ‘The End of Meat’ wordt onderzocht hoe de wereld eruit zou zien zonder vlees: wat zou de impact zijn op het milieu, op de dieren en op onszelf? We gaan langs bij internetfenomeen Esther the Wonder Pig, bij pioniers die de vegan beweging in Duitsland leiden en nemen een kijkje bij de eerste volledig vegetarische stad in India. We bezochten geredde landbouwdieren die nu van de vrijheid genieten, gaan langs bij voedingsinnovatoren die vlees en zuivel maken zonder dierlijke producten en bewonderen ‘spek’ uit de zee. ‘The End of Meat’ onthult de verborgen impact van vleesconsumptie, onderzoekt de mogelijkheid en voordelen van een shift naar een meer ethisch voedingspatroon en werpt kritische vragen op over de rol van dieren in onze samenleving.

Bite Back activist Dr. Jo Dirix gaf een korte inleiding waarin hij enkele cijfers over de vlees- en zuivelindustrie in België behandelde. Hij besprak kort waarom het beter is voor het milieu en de dieren om geen dierlijke producten te gebruiken. Ook haalde hij het leuke voorbeeld van animal sanctuary Forrest & Friends aan, maar vertelde tevens hoe je zelf iets kunt veranderen door bijvoorbeeld mee te doen aan Try Vegan.

Na afloop van de documentaire konden de kijkers vegan hapjes proeven van De Hobbit en The Vegan Butcher’s Choice. Ook was er de mogelijkheid om onze iAnimal te ervaren en een kijkje te nemen in enkele vegan kookboeken.

Een greep uit de reacties :

“We zijn al enkele maanden veganist en weten dus al v é él. Maar deze docu had net ietsje meer info. Het was ook mooi in woorden omgezet zonder echt de werkelijkheid van gruwelijke beelden te tonen. Ook heel wat info over hoe het anders zou kunnen zijn en dat dit ook mogelijk is in deze wereld. Petje af voor de maker van deze film.”

“Vooral geïnspireerd welke positieve effecten een wereld zonder vlees zou hebben, en hoeveel beter de wereld er zou (zal!) uitzien.”

“Ik was me al bewust van het leed achter de vlees- en zuivelindustrie. Deze docu heeft me alleen nog meer bewust en strijdvaardiger gemaakt. Ook heel interessant met de wetenschappelijke onderbouwing van de impact van vlees op het klimaat. Deze docu is alvast heel zeker een aanrader voor (vleesetende) mensen die nog moeten wakker geschud worden.”

“Deze docu heeft me overtuigd om de overgang naar veganist definitief te maken.”