Succesvolle internationale demonstratie tegen dierproevenlaboratorium Covance

09-07-2005

Meer dan 400 mensen – waaronder ook activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back – namen op zaterdag 9 juli j.l. deel aan een dynamische demonstratie tegen de dierproeven van de firma Covance in M ¼nster, Duitsland. Covance is een contractlaboratorium: dat wil zeggen dat zij in opdracht van onder andere multinationals (*), levensmiddelenfabrikanten, de farmaceutische industrie, de sigaretten- en petrochemische industrie proeven uitvoeren op apen. Geen enkele aap komt levend Covance uit.

De weerzinwekkende dagelijkse mishandeling van deze proefapen kwam pas in de openbaarheid nadat het bedrijf twee keer geïnfiltreerd werd door dierenrechtenorganisaties. De videobeelden die zij maakten gingen heel de wereld rond.

De undercoverbeelden kan je hier bekijken. Ook op de PETA-site vind je meer info over Covance.

Voor de aanvang van de demonstratie waren er diverse informatiestands van verschillende dierenrechtenorganisaties zoals  Die Tierbefreier, PETA, M ¼nsteraner Initiative f ¼r Tierrechte, Menschen f ¼r Tierrechte, „rzte gegen Tierversuche en Roots of Compassion. Ook kon men lekker veganistisch eten krijgen. Vanaf een truck werden de undercoverbeelden van de apenmishandeling aan het publiek vertoond. Ook waren er speeches van Ulf Naumann van dierenrechtenorganisatie Die Tierbefreier, dierenarts Dr. Corina Gericke van „rzte gegen Tierversuche / Menschen f ¼r Tierrechte en Dr. Edmund Haferbeck van  PETA Duitsland.
Symbolisch werd er voor iedere aap die stierf in de klauwen van Covance een slag op een gong gegeven.
De urenlang durende, kleurrijke demonstratie, waar jong en oud aan deel nam, begon in het centrum van M ¼nster, waar het publiek met folders, spandoeken en borden over het hoe en waarom van de demonstratie werd geïnformeerd. Vanuit het centrum stapten we daarna ruim 10 kilometer verder door om uiteindelijk bij het dierproevencentrum van Covance de demonstratie te beëindigen.

* De Zwitserse organisatie Schweizer Tierversuchsgegner noemt enkele klanten van Covance: oliegigant BP, L’Oreal (cosmetica), sigarettenfabrikant RJ Reynolds en chemie- en farmaceutische  giganten zoals Bayer, BASF, Aventis, Hoechst, Hoffman-La-Roche enz.

Kijk beslist ook naar de indringende Flash-animatie over de toestanden in het laboratorium van Covance.