Stop het dolfinarium!

04-05-2020

Naar goede gewoonte organiseert Bite Back de internationale campagne, Empty the Tanks, in België. Aangezien we niet kunnen samenkomen aan het dolfinarium, kiezen we ervoor om ook deze actie online verder te zetten. Onze eis blijft duidelijk: Stop het dolfinarium!

 

Dolfijnen zijn sociale en intelligente dieren

Dolfijnen leven in het wild in hechte, complexe, groepen. Ze hebben interactie met honderden dieren, dit sociaal gedrag is erg belangrijk voor hen, ze vinden zo bescherming, liefde en genegenheid. 

 

Opgesloten in kleine ruimte

Dolfijnen bereiken ontzettend hoge snelheden in het water. Ze kunnen tot 20 minuten hun adem inhouden, brengen tot 90% van hun tijd onder water door en kunnen tot wel 200 meter diep duiken. Dolfijnen leggen 50 tot 100 kilometer per dag af, hun territorium bedraagt zo’n 300 vierkante kilometer.

In het dolfinarium van het Boudewijn Seapark in Brugge, leven de dolfijnen in een voorbassin van 37 meter op 13 meter. Het is 6 meter diep. Er is ook nog een klein achterbassin dat gebruikt kan worden om een dier in quarantaine te zetten. Zelfs als je weet dat de dieren in het wild vaak grote afstanden afleggen voor voedsel, is dit een ontzettend beperkte ruimte. Vergelijk het met leven in een groot huis met een tuin, waarbij je je nog steeds naar buiten kunt verplaatsen, tot een leven lang in je badkamer wonen met je huisgenoten.

 

“A dolphin’s smile is the greatest deception”

“A dolphin’s smile is the greatest deception. It creates the illusion that they’re always happy.” – Ric O’Barry, ex-dolfijnentrainer van de ‘Flipper’ dolfijnen.

De eeuwige glimlach van dolfijnen wekt de indruk dat de dieren steeds blij zijn. Het is echter de vorm van hun gezicht en heeft niets te maken met hun gemoedstoestand. Veel dieren in gevangenschap gaan stereotiep gedrag vertonen en sommigen krijgen te maken met depressie. Het gebruik van antidepressiva bij dolfijnen in gevangenschap is niet ongebruikelijk. 

 

Leuk voor de dieren?

Is het echt nodig dat we dieren kunstjes laten opvoeren voor ons vermaak? Want dat is wat dolfijnen in het dolfinarium moeten doen. De kunstjes die ze moeten doen zijn geen natuurlijke gedragingen, al zeker niet als trainers zich laten meevoeren door dolfijnen. Speels gedrag in de natuur gebeurt niet op commando. 

Als we allen zo graag dolfijnen willen zien, is het dan niet mooier om naar een documentaire te kijken waarop is vastgelegd hoe de dieren zich in hun natuurlijke omgeving gedragen? Waar ze zoveel of zo weinig kunnen zwemmen als ze willen, waar ze samenleven en communiceren met hun familie en waar hun natuurlijke gedragingen normaal zijn.

 

Doe je mee? Zaterdag 9 mei organiseren we een online editie van Empty the Tanks. Je kunt onze petitie voor een einde aan dolfinaria tekenen, een profielkader toevoegen aan je foto op facebook en onze kleurplaat afdrukken en (laten) inkleuren. 

Meer informatie? Die vind je op onze Nederlandse website dolfinariumvrij.nl en bij onze campagne Voor Vermaak Zonder Dieren

* De bronnen voor dit artikel vind je allemaal terug bij dolfinariumvrij.nl

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.