Antwerpen – Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft op Valentijnsdag – dinsdag 14 februari – een opmerkelijke actie gevoerd pal voor het kantoor van de luchtvaart-maatschappij Air France in Antwerpen. Twee actievoerders, verkleed als een fotogenieke Air France stewardess en een piloot, omarmden een mensgrote proefaap en vroegen hun werkgever onmiddellijk te stoppen met het vervoer van proefdieren.
Zij kregen hierbij de steun van andere dierenrechtenactivisten die met spandoeken en protestborden het drietal bijstonden. Het publiek werd geïnformeerd en gevraagd met een andere luchtvaartmaatschappij te vliegen zolang Air France proefdieren blijft vervoeren.
Een belangrijke speler in de handel in proefdieren zijn de luchtvaartmaatschappijen. Zij werken hand in hand met de zakenlieden achter de proefdierenhandel en zijn medeverantwoordelijk voor het instandhouden van de proefdierenindustrie. Slechts een paar luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de daadwerkelijke proefdierentransporten. De spil in deze proefdierenhandel is Air France-KLM. Veel van de primaten die gebruikt worden in Europese en Amerikaanse laboratoria komen van het eiland Mauritius. Air France vervoert deze dieren vanaf Mauritius en levert ze vervolgens af aan dierenhandelaren die ze doorverkopen aan laboratoria.
Bite Back heeft zich aangesloten bij de internationale campagne Gateway to Hell en voert in België regelmatig actie bij bedrijven die betrokken zijn bij de handel in proefdieren en bij de ambassade van Mauritius in Brussel. Onlangs stopten Air China, British Airlines en Air Mauritius nog met het vervoer van alle proefdieren onder druk van dierenrechtenactivisten.
‘Air France verzwijgt dat ze proefdieren vervoeren in de laadruimtes van dezelfde vliegtuigen waarmee ze ook toeristen vervoeren. Terwijl toeristen worden voorzien van een hapje en een drankje, zitten tegelijkertijd apen opeengepropt in kratten beneden hen. Voor deze dieren eindigt de reis definitief met een pijnlijke dood in beruchte – veelvuldig door de media en dierenorganisaties geïnfiltreerde – Europese contractlaboratoria(*) zoals Huntingdon Life Sciences (HLS) en Covance. Het publiek moet weten dat Air France een hele grote speler blijkt te zijn in deze dierenellende,’ aldus Marianne Huiberts van Bite Back.
Meer informatie over Mauritius kan je hier vinden.
(*) In contractlaboratoria laten multinationals en bedrijven hun producten op dieren testen. Dit kunnen testen zijn variërend van kleur-, geur- en smaakstoffen, als ook cosmetica, onkruidverdelgers en tabak-en medicijntesten.