Sexy antibont ‘Bunnies’ showen grote foto’s met gevilde bontkonijnen voor Morgan

06-11-2004

Antwerpen – Wat deden drie jonge, sexy en playboyachtige Bite Back Bunnies voor de ingang van het Antwerpse filiaal van de internationale modeketen Morgan (de toi)? De schaars – maar wel van top tot teen diervriendelijk – geklede Sabrina (18), Britt (18) en Christine (25) lieten zich van hun meest fraaie kant zien, om daarmee de aandacht te vestigen op de mindere ‘sexy’ kant van de konijnenbontindustrie. Zij showden grote kleurenfoto’s van levend gevilde bontkonijnen. De Bite Back Bunnies kregen ‘back-up’ van ruim 20 antibontbetogers.

Morgan (de toi) is een grote, internationale modeketen die volop kleding en accessoires met konijnenbont verkoopt. In de Belgische winkels van Morgan (de toi) werden lange en korte bontjassen, bontponcho’s, bontvoeringen in jassen en bonttassen aangetroffen. Bite Back stuurde hierover een brief naar de Belgische directie van Morgan (de toi), maar tot op heden  ontvingen we  geen enkele reactie. Morgan (de toi) is met ruim 550 internationale filialen, waarvan 11 in België, een grote afnemer van bont. Nochtans bewijzen ze zelf dat het ook anders kan: in de winkels ligt er ook heel wat nepbont, het perfecte diervriendelijke alternatief.

Naar aanleiding van haar antibontcampagne, lanceert Bite Back vandaag een speciale website www.bontvrij.be . Hierop wordt aan de kritische consument gevraagd om aan ‘bontspotting’ te doen, namelijk uit te zoeken in welke winkels er nog bont verkocht wordt en om zelf een stem te worden voor de onmondige pelsdieren.
 
Net zoals vossen, nertsen, lynxen, hamsters en wasberen worden konijnen speciaal gefokt voor hun pels in krappe, draadgazen kooien op  bontfarms. In Scandinavische landen maar ook in Frankrijk en China worden jaarlijks miljoenen konijnen gefokt voor hun pels. De konijnenbont industrie vereist een dikkere, stevigere pels dan de pels wat afkomstig is van vleeskonijnen. Bontkonijnen worden tussen de 6-8 maanden (slachtleeftijd kan per land verschillen) jong geslacht voor hun pels.   Morgan de toi betrekt zijn konijnenbont uit China. Van China is bekend dat men het niet te nauw neemt met dierenwelzijn. Net zoals honden en katten worden konijnen daar regelmatig levend gevild voor hun bont.

De Bite Back Bunnies toonden trouwens een foto van een levend gevild konijn, afkomstig van een Chinese dierenmarkt. Ook de pers was ruim aanwezig: de regionale televisie ATV, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en persagentschap Belga.

 

UPDATE!

Op uitnodiging van de Antwerpse filiaalhoudster ging Bite Back tijdens de actie in telefonisch overleg met de Benelux-manager van Morgan, mevr. K. Baekelmans. Na kort overleg met het Franse hoofdkantoor van Morgan, gaf ze Bite Back (ook per SMS) te kennen dat nog diezelfde middag ALLE bont zou verwijderd worden uit de Belgische en Nederlandse winkels. Een eerste check van Bite Back op zaterdagnamiddag maakte duidelijk dat Morganfilialen gehoor geven aan de oproep van de Benelux-manager. Het spreekt voor zich dat Bite Back hierover erg verheugd is: we wensen Morgan een dikke proficiat met deze diervriendelijke beslissing, maar verwachten van hen nog een officiële schriftelijke verklaring vooraleer Morgan samen met steeds meer bedrijven op onze bontvrijbedrijvenlijst zal prijken. Het hoofdkantoor zal hierover eerstdaags gecontacteerd worden. Via deze site houden we je zeker op de hoogte!