‘Seagan’ heeft niets te maken met vegan

12-02-2020

Enkele dagen geleden kwam MSC (Marine Stewardship Council) met een nieuwe term op Facebook: Seagan. Het nieuw uitgevonden woord “seagan” maakt een onmogelijke combinatie van de woorden vegan en seafood. Hou je vast, volgens MSC gaat het over “een eetpatroon waarin veganistisch wordt aangevuld met een sporadisch stukje verantwoorde vis”.

Verantwoorde vis bestaat niet

Zoals we al een tijdje met onze campagne “Vis wijzer, vis niet” proberen duidelijk te maken, worden de oceanen leeg geroofd, is er een groot percentage bijvangst in de visserij en is ook kweekvis geen goed alternatief. Daarnaast gaat het over miljarden levens die elk jaar op brute wijze aan hun einde komen. Een vis kan pijn lijden, heeft een eigen persoonlijkheid en gaat banden aan met anderen, net zoals andere dieren.

Niet vegan

Uiteraard pikken wij het niet dat veganisme gebruikt wordt ter promotie van dierlijke producten (of dat nu met of zonder MSC-keurmerk is).  De definitie van veganisme is nog steeds

Veganisme is een levensovertuiging waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Indien MSC met de term ‘seagan’ wil inspelen op mensen die veel groenten en af en toe vis eten, dan kunnen ze de reeds bestaande term ‘pescotariër’ daar gerust voor gebruiken.  

Reactie

Samen met onze collega’s van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) en Be Vegan, stuurden we een reactie naar MSC. We vroegen hen te stoppen met het gebruik van de term ‘Seagan’ en veganisme niet als middel tot zelfpromotie te gebruiken. We hopen op een snelle reactie.

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.