Screening The Last Pig, Mechelen

30-04-2019

Gisteren, maandag 29/04/2019 organiseerden we samen met Filmhuis Mechelen en EVA Mechelen een vertoning van de documentaire ‘The Last Pig’. Er waren een veertigtal kijklustigen.

Na de vertoning gaf Dr. Stijn Bruers een interessante toelichting bij de film, die allen verder aan het denken zette. Er kwamen, vanuit het publiek, dan ook heel wat vragen voor hem. Enkele mensen keken nadien naar onze virtual reality ervaring, iAnimal, en waren zichtbaar geëmotioneerd.

We voorzagen lekkere hapjes om te tonen dat vegan eten echt niet enkel groenten en fruit is. Iedereen was aangenaam verrast en ook hierop volgden een aantal vragen. “Zo lekker dat gebak. Daar zitten geen melk en eieren in? Hoe maak je dat dan?”
Uiteraard vertelden we met plezier hoe je lekker kookt met vervangproducten die geen dierenleed veroorzaken.

Over ‘The Last Pig’

Voor ‘The Last Pig’ volgde regisseuse Allison Argo een jaar lang varkenskweker Bob Comis op zijn boerderij in upstate New York.
Comis is geen industriële fokker die zijn beesten in dieronvriendelijke hokken propt, maar een kleine ecoboer die zo netjes en ethisch mogelijk met zijn beesten probeert om te gaan. Maar toch blijft het aan hem knagen dat hij zijn varkens uiteindelijk alleen maar grootbrengt om ze naar de slachtbank te leiden. En dus neemt hij een radicaal besluit: helemaal met de varkenskweek stoppen (en dus zijn job en levenswerk opgeven).
We volgen Comis in zijn laatste jaar als varkensboer, zien hoe hij zijn laatste biggetjes grootbrengt, en maken kennis met de vragen en twijfels die hem tot zijn beslissing brachten.
‘The Last Pig’ is een documentaire die laat nadenken over het kweken van dieren voor consumptie, en bijgevolg ook over de status van het dier: waarom zien we pakweg een hond of een kat voornamelijk als een vriend, en een varken als een stuk vlees?