LUIK – Deze week hebben aan alle Europese filialen van de cosmeticaketen Lush Handmade Cosmetics dierenrechtenactivisten, verkleed als reusachtige konijnen, voorbijgangers aangemoedigd om te ‘Stemmen Tegen Dierproeven in Europa’ in speciaal daarvoor opgerichte stemhokjes. De ondertekende stembiljetten zullen ingezameld en rondgestuurd worden naar alle betrokken Europese parlementariërs en de plaatselijke regeringen.
Op woensdag 2 augustus werd er voor de Lush-winkel in het centrum van Luik (Rue Pont d’Ile, 27-29) een publieksactie gehouden en verzamelden we op enkele uren tijd honderden stemmen.
Op zaterdag 5 augustus hielden we dezelfde actie voor de Lush-winkel in het centrum van Maastricht, Grote Staat 48.
De campagne verzet zich tegen het chemische testprogramma REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën) dat een 30.000-tal chemische stoffen, die allen voor 1981 op de markt zijn gebracht, zal testen op ongeveer 5 miljoen dieren over een periode van 11 jaar. REACH wordt daarmee het grootste dierproevenprogramma in de Europese geschiedenis.
Onder de Cosmetica Richtlijn van de EU, zal het testen van cosmeticaproducten én -ingrediënten op dieren vanaf 2009 verboden zijn in de EU, alsook de verkoop van zulke producten die getest werden op dieren. Maar door de huidige REACH-voorstellen, zouden de meeste ingrediënten die gebruikt worden voor cosmeticaproducten nog steeds getest kunnen worden op dieren, zeker wanneer deze ook in andere industrieën gebruikt worden (de zogenaamde dubbel gebruikte chemicaliën).
Nu de Tweede Lezing in Brussel nadert over de wetgeving in verband met REACH, heeft dierenrechtenorganisatie Bite Back samen met de internationale dierproefvrije cosmeticaketen Lush de handen in elkaar geslagen om het onvermijdelijke lijden van dieren, dat gepaard zou gaan met deze EU-maatregel in haar huidige vorm, onder de aandacht te brengen. De campagne zal de ganse week in iedere Lush-winkel in Europa plaatsvinden. Naast het ondertekenen van stembiljetten, worden er buiten aan de winkels ook folders uitgedeeld en zullen de etalages voorzien zijn van posters.
Marianne Huiberts, voorzitster van Bite Back:
‘We zijn om ethische en wetenschappelijke redenen gekant tegen alle dierproeven. Het testen van chemische stoffen op hun veiligheid is belangrijk voor de menselijke gezondheid en het milieu, maar er is geen enkele reden om hiervoor dieren dodelijk te vergiftigen. Naast het feit dat deze tests onnoemelijk veel pijn en lijden met zich meebrengen, zijn de gegevens die men hierdoor verwerft niet op een betrouwbare manier toepasbaar op mensen.’
Andrew Butler, campagne manager van Lush:
‘De consument laat duidelijk weten dat hij/zij niet wil dat hun cosmeticaproducten op dieren zijn getest. En hoewel de EU bepaalde veranderingen heeft doorgevoerd in de Cosmetica Richtlijn, is de massavergiftiging van dieren die REACH met zich meebrengt een regelrechte aanfluiting van het zogenaamde verbod van dierproeven voor cosmeticadoeleinden. Bezoekers van de Lush-winkels zullen zich scharen achter de roep van dierenrechtenorganisaties en achter de bezorgde wetenschappers die erop wijzen dat REACH enkel dierenleed en nutteloze gegevens zal opleveren als het programma in zijn huidige vorm wordt doorgevoerd.’
Samen met heel wat andere dierenrechtenorganisaties eisen Bite Back en Lush daarom het volgende:
- de eliminatie van dierexperimenten van het REACH-programma.
- de systematische analyse van bestaande data van menselijke blootstelling om het effect te analyseren van chemische middelen die alom gebruikt werden sinds ten minste 25 jaar.
- gedegen prioriteitsonderzoek voor de meest potentieel gevaarlijke chemische producten door snelle en effectieve proeven (zonder dieren) te gebruiken om risico’s vast te stellen.
- prioriteit geven aan de introductie van voortgezette proeven die geen dieren gebruiken.
- verplichte gegevensuitwisseling tussen bedrijven.
Niet alleen dierenrechtengroepen zijn gekant tegen het gebruik van dieren om deze chemische producten te testen, ook wetenschappers. Waarom zij dierproeven op wetenschappelijke basis verwerpen, en welke alternatieven ze bieden, lees je bijvoorbeeld op de site van Antidote Europe.
Voor meer informatie over de dierproefvrije cosmetica van LUSH kan je terecht op www.lush.nl . In België zitten ze totnogtoe enkel in Luik, maar je kan ook online winkelen.