Scapa hoofdkantoor houdt de deur op een kier voor Bite Back

16-01-2008

Antwerpen – Na geruime tijd actie te hebben gevoerd voor de winkels van de internationale modeketen Scapa, trokken we op woensdag 16 januari naar het Scapa hoofdkantoor in de Arenbergstraat 12/14 in het centrum van Antwerpen. Foto’s van gevilde pelsdieren voor de ramen van de stylisten en administratie van Scapa, fluitjes, grote fotospandoeken, fotoborden, een vosje dat een bord ophield met ‘Scapa, schande’, een activist met megafoon en slogans roepende activisten, politieagenten die toezicht hielden … Dit alles had zo zijn uitwerking in de Arenbergstraat: het voorbijrijdende en lopende publiek wilde graag meer informatie, buurtbewoners en medewerkers van andere bedrijven kwamen naar buiten, sommige mensen kwamen de activisten een hart onder de riem steken (‘s anderendaags werd er nog met Bite Back gebeld om steun te betuigen), en de deur van het Scapa kantoor werd geopend voor een medewerkster van Bite Back.

Omdat de directie van Scapa momenteel in het buitenland verblijft, werd het gesprek gevoerd met enkele medewerkers die bij de directie zouden aandringen op een gesprek met ons.  Onze protesten voor de winkels bij Scapa zijn bekend bij het hoofdkantoor. Scapa kan zonder bont, en de pelsdieren kunnen zonder Scapa. Als Scapa stopt met het aanbieden van bontaccessoires, betekent dit dat zij hun banden doorsnijden met de meedogenloze bontindustrie. Zolang dit niet gebeurt, zijn ook zij medeverantwoordelijk voor de wreedheden die de bontindustrie miljoenen dieren aandoet. Bite Back plant verdere acties bij het hoofdkantoor en ook de acties bij de winkels gaan door.
Hoewel we geen persbericht hadden uitgestuurd, waren er toch enkele persfotografen die foto’s namen van ons protest.  Daarna trokken we op naar de Frankrijklei 80 waar de grote winkel van Escada – vol met bont – gevestigd is. Het winkelpersoneel deed de deur op slot en was niet bereid met de activisten te spreken. Bite Back neemt deel aan de internationale campagne tegen het bontbeleid van Escada. Wereldwijd, van New York tot Milaan, en van D ¼sseldorf tot Antwerpen staan wekelijks dierenrechtenactivisten voor de deur van de Escada winkels. Deze campagne stopt pas wanneer Escada stopt met de verkoop van bont.