Sally de Beagle deelt folders uit over de dierproeven van Eukanuba/Iams

26-03-2005

De bezoekers van de Beestjes & Baasjes beurs (Flanders Expo) in Gent keken even verbaasd op toen ze Sally de Beagle, onze mascotte van onze dierproevencampagne, gewapend met folders en actieborden voor de ingang zagen staan. Eukanuba/Iams had daar namelijk een informatiestand op de beurs.

De bezoekers waren zeer geïnteresseerd in wat we te vertellen hadden. De bewaking van Flanders Expo echter niet. Die reageerden erg overspannen op ons vreedzaam protest: onze actieborden werden kapot gemaakt. Bezoekers die zelf een folder wilden komen halen bij ons, werden afgesnauwd door de bewaking. Het was ons zeer duidelijk dat de bezoekers alleen de mooie reclamepraatjes van Eukanuba/Iams mochten horen en geloven.

Sally de Beagle  stond daar om de dierenliefhebbers te informeren over de dierproeven (zie ook IAMS en Eukanuba dierproeven) die diervoedergigant Eukanuba/Iams laat doen in laboratorium.
Procter & Gamble, het moederbedrijf van Eukanuba/ Iams, is een multinational (bekend van o.a. Dreft, Max Factor en Swiffer) die daarnaast ook dierproeven doet voor allerlei chemische producten en verzorgingsproducten.  Procter & Gamble beloofd ‘beterschap’ voor de proefdieren door vanaf oktober 2006 de dierproeven voor diervoeding niet meer uit te besteden aan contractlaboratoria. Maar en nu komt het: ze bouwen ondertussen wel ijverig door aan hun eigen laboratoria, om twee keer zoveel proefdieren te gaan houden!  De proefhonden en proefkatten zouden ook een half uurtje per dag gesocialiseerd worden  en/of beweging krijgen: de rest van dag, 23,5 uur dus, blijven ze echter opgesloten  in krappe laboratoriumkooien en in het weekend 24 uur! Deze dierproeven zijn niet wettelijk vereist en gebeuren enkel en alleen omdat P&G dat wil.

Inspecteurs van de Food & Drugs Administration (FDA) hebben Iams al verschillende keren op de vingers getikt omdat de diervoeding, na onderzoek van de FDA, voedingstechnisch gezien niet in orde bleek te zijn. En Iams maar blijven volharden dat hun voedingsonderzoek op proefdieren zo efficiënt is. Bite Back voert in België actie tegen het pro-proefdierenbeleid van Procter & Gamble/ Eukanuba/ Iams.
Lees ook: ‘Actievoerders Bite Back klimmen op het dak van distributeur van diervoeders IAMS en EUKANUBA‘ en ‘Opgesloten ‘katten’ en ‘honden’ demonstreren tegen wrede proeven van IAMS‘.