Rog, vis van het jaar…

24-08-2021

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) roept de rog uit tot Vis van het jaar 2021. De VLAM hoopt zo de Vlaamse visvangst te promoten. Vlaams minister van Voeding en Visserij, Hilde Crevits (CD&V) is enthousiast over dit initiatief, Bite Back kant zich ertegen.  

Als voorstander van dierenrechten denken we bij ‘vis van het jaar’ aan extra middelen die de overheid vrijmaakt om het voortbestaan van een vissoort te verzekeren. Extra informatie naar het publiek, en zeker naar kinderen toe, om bij te leren over de unieke aspecten van een rog zouden meer dan welkom zijn. Hoe deze dieren leven, op welke manier ze met soortgenoten samenleven, wat ze leuk vinden en welke hun vaardigheden zijn. 

Wansmakelijke promotie van de visserij

Niets is echter minder waar. De VLAM zet de visserij in de schijnwerpers en verheerlijkt naar goede gewoonte het gebruik en de consumptie van dieren. Rog wordt volgens de VLAM nog niet genoeg verkocht, dus maken ze er dit jaar extra promotie voor. In 2007 deden ze dat voor de eerste keer, terwijl de vissoort nog bedreigd was. Met extra promotie voor het eten van rog, en wetende dat het een vissoort is die traag in aantal groeit, kunnen we ons voorstellen dat die bedreiging opnieuw dichterbij komt. Een onverantwoorde keuze en vreselijke bestemming van publieke middelen. 

Minister Crevits doet er nog een schepje bovenop door mee te delen dat ‘Rog smaakt naar nog!’. Haar uitroep wordt vergezeld door een foto van een lachende minister met het dode dier. Simpelweg wansmakelijk.

Tijd voor een einde aan de visserij

Zelfs wanneer een soort (bijna) met uitsterven bedreigd is, ziet onze overheid er geen graten in om de consumptie van het dier te promoten. Met een biodiversiteit in vrije val en een groeiend wetenschappelijk bewijs dat vissen voelende wezens zijn, vragen wij ons af wanneer deze waanzin stopt? Moeten de oceanen leeggeroofd zijn voor onze beleidsmakers stoppen met het promoten van een industrie die dierenlevens en het milieu vernietigt? 

Bite Back is tegen het gebruik en de consumptie van alle dieren. Vissen zijn de grootste slachtoffers van de dierindustrie, zowel in aantal gevangen dieren als in lijden. De aantallen vissen die jaarlijks sterven in de visserij zijn ontelbaar, zelfs de statistieken worden slechts aangegeven in ton en niet in de individuen. Het onnodige lijden kunnen we niet beschrijven, er zijn zelfs geen regels waar de visserij zich aan moet houden als het komt op het doden van deze dieren.  

Tijd voor een einde aan de visserij, een einde aan de dierindustrie! Voor de rog en voor alle andere diersoorten. Kies voor veganisme. Kies ervoor om beleidsmakers verantwoordelijk te houden voor hun dieronwaardige keuzes.

Eenmalige donatie


Steun onze strijd tegen de visserij en de dierindustrie met een gift: