Publiek in Hasselt ‘Ontmoet het Dier achter hun vlees’

28-10-2006

De Veggie Campagne van Bite Back deed op zaterdag 28 oktober Hasselt aan. Doel van de campagne is een groter publiek bewust te maken over de dieronwaardige praktijken van de vlees- en visindustrie en hen te attenderen op de diervriendelijke (vegetarische en veganistische) alternatieven. De tentoonstellingspanelen werden opgezet op de drukke Grote Markt in het centrum van Hasselt. Ondanks het slechte weer was er genoeg belangstelling voor de realistische en indringende afbeeldingen van dieren die gefokt, vervoerd en geslacht worden in de intensieve veehouderij (bio-industrie). Bite Back vrijwilligers informeerden en deelden vele folders uit.

De scouts die ruim aanwezig waren op de Grote Markt kregen een uitgebreide uitleg bij de foto’s, en al snel gingen er stemmen op voor meer vegetarische maaltijden bij de scouting, met name bij de jonge meiden. Ook de Nederlandse toeristen die langskwamen hadden veel belangstelling voor de Veggie Campagne. Toevallig konden de voorbijgangers bij de stand van de America Watchers, ook op de Grote Markt die dag, lekkere en gratis veganistische pompoensoep krijgen.

Een greep uit de vele reacties:

‘Ik ben een tijdje vegetariër geweest, maar doordat mijn vriendin vlees at ben ik weer vlees gaan eten. Ik vind het eigenlijk makkelijk genoeg om vegetarisch te eten. Ik wil stoppen met vlees en weer vegetariër worden als ik deze beelden zie.’

Meisje met hamburger in haar hand: ‘De trek vergaat me als ik zie wat ze met dieren doen. Waar kan je vegetarische hamburgers kopen?’ (Meerdere mensen doorverwezen naar snackbar Ketchup in Hasselt waar je meerdere soorten vegetarische burgers en friet gebakken in plantaardig vet kan kopen).

‘Mijn ouders staan niet erg open voor vegetarisch eten. Dus ik eet zo nu en dan vegetarisch en dat vind ik lekker. Ik vind dat jullie goed werk doen. Van zodra ik op mezelf ga wonen word ik vegetariër.’

Er werd ook flink gediscussieerd met een aantal slachters en landbouwers. Een van de slachters moest (na eerst van zijn neus te hebben gemaakt dat we alleen extreme beelden gebruiken) uiteindelijk eerlijk toegeven dat het slachten van dieren er uitziet zoals we laten zien. Een landbouwster die zelf dikbilkoeien houdt gaf al eerder toe dat onze foto van de dode kalfjesfoetussen (in het slachthuis blijken sommige koeien die geslacht worden drachtig te zijn, en de ongeboren kalfjes worden bij de slacht uit de buik gehaald) op waarheid berust. Ze zei: ‘Dat gebeurt inderdaad. Ik weet ook niet hoe ver de moederdieren zijn (in hun zwangerschap) als ik ze verkoop voor de slacht …’

Meer informatie over de Veggie Campagne vind je hier.