Protestactie slachthuis Oevel

25-09-2018

Zaterdag 22 september werd er geprotesteerd aan het slachthuis van Oevel door het actiecomit é “Oevel zonder slachthuis“. Bite Back nam met een grote delegatie deel aan dit protest.

De door minister Schauvliege afgeleverde vergunning voor het slachthuis werd in april door De Raad van State nietig verklaard. Het grootste slachthuis van België is momenteel dus in werking zonder een goedgekeurde vergunning. De buurt protesteert voornamelijk voor de overlast die het bedrijf veroorzaakt, namelijk een erg hinderlijke geur die in het volledige centrum van Oevel wordt waargenomen. Ook loost het slachthuis 320.000 l water per dag in een open baangracht.

Er verscheen een artikel over de actie in HLN en GVA. Ook RTV kwam langs:

40.000 varkens per week

Wij maken ons vooral zorgen over de 40.000 varkens die er per week geslacht worden. Dat zijn maar liefst 2.000.000 levende, voelende, intelligente wezens die op brutale wijze aan hun eind komen. Bite Back eist hetzelfde als het actiecomit é: een onmiddellijke sluiting van dit slachthuis!

We voerden reeds eerder actie voor dit slachthuis. In 2015 liepen we met het actiecomit é mee in een optocht tegen de komst van het megaslachthuis. Het jaar nadien zetten we met honderden meters waarschuwingslint en signalisatiekegels de bouwwerf af en markeerden de plaats als rampgebied en toekomstige crime scene voor 2 miljoen dieren per jaar. In 2017 organiseerden we een symbolische protestwake voor de poorten van het megaslachthuis. 200 dierenactivisten eisten in stilte de sluiting van het slachthuis met spandoeken en protestborden. Zolang er van sluiting geen sprake is, zullen we actie blijven voeren.