Protest tegen bouw slachthuis in Oevel

04-11-2016

Vandaag sloten enkele Bite Back activisten symbolisch de bouwwerf van het toekomstig varkensslachthuis in Oevel af als rampgebied voor dieren. 40.000 doden per week, dat staat Oevel te wachten met het grootste varkensslachthuis van België. 

Eind vorig jaar startten de bouwwerken en dit jaar zou het megaslachthuis in werking treden. Daarom voerden wij een symbolische blokkade op de bouwwerf. Met waarschuwingslint en kegels zetten we de werf af en markeerden dit als toekomstige crime scene voor 2 miljoen dieren per jaar.

Het grootste slachthuis van België met een slachtcapaciteit van 40.000 varkens per week, wordt gebouwd bij het terrein van Bens Vlees, op het industrieterrein van Oevel. We vinden het ongehoord dat ondanks het felle protest van de inwoners van Oevel, de bezwaren van de gemeente Westerlo zelf, van het actiecomit é ‘Oevel zonder slachthuis’ en de beroepsprocedures voor de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de milieu- en bouwvergunning die nog lopende zijn, de werken nu bijna een jaar geleden startten.

Bite Back wil een onmiddellijke opschorting en stopzetting van de bouwwerken

Niemand heeft nood aan een megaslachthuis, zo’n uitwas van de dolgedraaide agro-industriële sector die de Vlaamse varkenshouderij is. Niet de inwoners van Westerlo, maar zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn. Iedere week weer zullen 40.000 individuen nodeloos gedood worden. We willen de aandacht vestigen op het onnoemelijke dierenleed dat daar zal gebeuren, en roepen mensen ook op deze waanzin een halt toe te roepen door te kiezen voor dier-, milieu- en mensvriendelijke alternatieven voor de consumptie van dierlijke producten.