Leuven – Zaterdag 21 november voerden 15 activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back actie tegen het probontbeleid van de internationale modeketens McGregor en Max Mara. Deze winkels bevinden zich in drukke stadscentra, voor ons een uitstekende locatie om het publiek te wijzen op de band tussen de meedogenloze bontindustrie en deze winkelketens. Zij nemen de bloederige dierenvellen af van bonthandelaren die hun geld verdienen over de ruggen van weerloze dieren. De heler is in dit geval net zo erg als de steler.
E én van de activisten was gekleed in een gedoneerde bontjas, en zakte bloedend neer op de grond precies ter hoogte van de bovengenoemde winkelketens. Via dit straattheater beeldden we uit wat dieren zoals vossen, chinchilla’s, konijnen en wasbeerhonden moeten doormaken op bontboerderijen waar ze hun korte leven moeten slijten in krappe draadgazen kooitjes om daarna vergast of anaal geëlektrocuteerd te worden. Onze actie trok veel aandacht van het publiek.
Chinese bontmarkten
Op Chinese bontmarkten worden dieren zoals wasbeerhonden en vossen ook regelmatig levend (!) gevild. De arme dieren zijn dan nog niet direct dood en sterven een vreselijke, pijnlijke en langzame dood.
Bij wildvangst worden dieren zoals bevers, wasberen en coyotes in wildklemmen gevangen, en na een lange doodsstrijd vervolgens dood getrapt, doodgeschoten of verdronken. Deze verschrikkingen gebeuren allemaal voor een bontkraag of een voering van een jas…
Dit bont wordt goedkoop in Europa en de rest van de wereld verkocht. Dit bont zit vooral aan de nu zo populaire bontkragen…
Bite Back voert actief actie tegen bont!
Bite Back activisten hielden grote fotospandoeken op en actuele foto’s van pelsdieren die o.a. levend werden gevild voor hun pels. Het publiek werd geïnformeerd en gevraagd geen bont(kragen) te kopen. Wereldwijd sterven jaarlijks tientallen miljoenen dieren in de bontindustrie. E én voorbijganger in Leuven haalde – na door ons geïnformeerd te zijn over de herkomst van zijn echte (!) wasbeerhondenbontkraag – zelf de bontkraag van zijn jas. Hij was in de veronderstelling dat het nepbont was en wilde de bontkraag niet meer dragen.
Max Mara
Max Mara is het onderwerp van een internationale anti-bontcampagne, waarbij Bite Back in België en Nederland acties voert om het bedrijf over te halen een bontvrij beleid in te voeren.
In de etalage van Max Mara en in de winkel hingen behoorlijk wat kledingstukken met bontvoeringen en bontkragen. Max Mara Leuven reageerde stoïcijns op het dierenleed in de bontindustrie onder het motto: ‘Alles wordt wel dier- en mensonvriendelijk geproduceerd’…en daarmee wassen ze hun eigen handen in onschuld …
Ze zouden wel het hoofdkantoor in Italië op de hoogte brengen van ons protest.
McGregor
McGregor ging in 2007 bontvrij na een intensieve antibontcampagne van Bite Back waarbij ze beloofden vanaf die tijd geen bont meer te verkopen. Na diverse bontchecks in de McGregor winkels (waaronder die in Leuven) vonden we in de McGregor wintercollectie 2010 weer even veel bont als voorheen. Bite Back herstartte haar bontcampagne tegen McGregor om het bedrijf aan hun bontvrije belofte te herinneren.
De verkoopsters van het McGregor filiaal in Leuven werden wederom aan de Bite Back acties van 2 jaar geleden herinnerd toen wij daar eveneens luid kenbaar maakte dat McGregor medeverantwoordelijk is voor de moord op pelsdieren. Anderhalf uur lang scandeerden we slogans, en kregen bijval van een flink aantal jongeren die spontaan kwamen mee roepen.
Wil je meehelpen om beide bedrijven over te halen om te stoppen met de verkoop van bont? Hier kan je meedoen aan onze mailactie naar McGregor en onze mailactie naar Max Mara.
Veritas bontvrij
Bite Back kreeg in het verleden al meerdere grote winkelketens zover een bontvrij beleid in te voeren, waaronder ZARA, MANGO, Street One, Escada België en INNO. Recent liet de Belgische modeketen Veritas Bite Back weten in 2011 bontvrij te gaan, dit naar aanleiding van overleg met Bite Back.