Proefdieren komen zelf in actie tegen dierproevenbeleid Procter & Gamble

17-05-2006

Strombeek-Bever – Op woensdagmiddag 17 mei hebben 7 activisten van Bite Back verkleed als proefdieren en een dierproefnemer, bij het hoofdkantoor van multinational Procter en Gamble (P&G) in Strombeek-Bever, luid protest aangetekend tegen het proefdierenbeleid van het bedrijf. Zes van de zeven activisten slaagden erin om het goed beveiligde terrein op gaan en de directie en de werknemers te confronteren met het harde en onethische dierproevenbeleid. De actievoerders verlieten niet uit eigen beweging het terrein, maar werden door politiediensten verwijderd. Een activiste werd administratief aangehouden, en na een kort verhoor weer vrijgelaten.

Procter & Gamble laat dierproeven doen voor de ontwikkeling van nieuwe chemische en cosmetische producten en ingrediënten en zelfs diervoeders. Wereldwijd zullen er deze week ruim 150 protestacties plaatsvinden tegen het gebruik van proefdieren door P&G.

Procter & Gamble is ‘s werelds grootste producent van consumentenproducten, en brengt een breed assortiment aan haarverzorgings- en cosmetische producten, wasmiddelen, snackvoeding, maandverband – en papierproducten en dierenvoeding op de markt. P&G maakt op de Belgische commerciële tv-zenders heel veel reclame voor deze producten.

P&G geeft toe dat er onder andere cavia’s, hamsters, konijnen, fretten, ratten en muizen worden gebruikt voor hun ‘productveiligheidsonderzoek’, en honden en katten worden gebruikt in experimenten voor hun dierenvoeding Iams en Eukanuba. P&G is erg zwijgzaam over de aard van hun dierexperimenten en geeft de indruk dat ze enkel dierproeven inzetten als laatste middel. Dit is onjuist. P&G heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk, en zonder dat het wettelijk was vereist, een chemisch ingrediënt genaamd ‘NOBS’ op dieren getest, ondanks het gegeven dat het chemisch product al jaren door mensen wordt gebruikt en veilig is bevonden bij menselijk gebruik. In november 2002 lekte een interne memo uit (bron: Britse krant The Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban op dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Enkele voorbeelden van P&G dierexperimenten:

Bite Back roept consumenten op om de producten van P&G te boycotten. Er zijn immers zoveel alternatieven. Consumenten kunnen bij Bite Back een lijst verkrijgen van bedrijven die niet op dieren testen.