Procter & Gamble heeft de (MA)X FACTOR als het gaat om dieren vergiftigen en doden

23-05-2007

Strombeek-Bever – Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben in het kader van de internationale week van actie tegen het dierproevenbeleid van multinational Procter & Gamble (P&G), ‘s werelds grootste producent van consumentenproducten, met spandoeken, met actieborden en megafoons postgevat bij het P&G hoofdkantoor in Strombeek-Bever.

Procter & Gamble laat dierproeven doen voor de ontwikkeling van nieuwe chemische en cosmetische producten en ingrediënten en zelfs diervoeders.  Wereldwijd hebben er deze week ruim 150 protestacties plaatsgevonden tegen het gebruik van proefdieren door P&G. Bekende P&G producten zijn: Max Factor, Always, Ariël,  Braun, Charmin, Cover Girl, Duracell, Gillette, Head & Shoulders, Iams, Olay, Oral-B, Pampers, Eukanuba, Pantene, Pringles en Wella.

Bite Back activisten deden afgelopen jaren al eerder acties bij P&G. Zo veegden ze,  verkleed als ‘Desperate Housewives’, de stoep aan met de dierproeven van P&G,  gingen verkleed als hond en met wapperend spandoek tegen dierproeven het dak op, gingen vorig jaar het bedrijfsterrein op verkleed als proefdieren, achternagezeten door een P&G dierproefnemer. Dit leidde tot enorme irritatie bij het bedrijf dat een legertje veiligheidsmensen en politie optrommelde en activisten van het terrein liet vegen. Bij deze actie werd zelfs een activiste gearresteerd. De actie leverde ons echter ook tips op van P&G klokkenluiders dat P&G dierproeven zou laten doen op het terrein in Strombeek-Bever.

Bite Back verdeelt bij informatiestands op festivals en in steden het hele jaar door folders over de dierproeven van P&G. Bite Back roept consumenten op om de producten van P&G te boycotten. Er zijn immers zoveel alternatieven. Je kan bij Bite Back een lijst verkrijgen van bedrijven die niet op dieren testen.

Consumenten kunnen op de Engelstalige website van Uncaged, de initiatiefnemers van de Global Boycott P&G Day, waarbij Bite Back zich aansluit, ook plechtig beloven geen producten van P&G meer te zullen kopen, totdat het bedrijf stopt met alle dierproeven. Webadres: http://www.boycottpandg.co.uk/

ACHTERGRONDINFORMATIE
Procter & Gamble is ‘s werelds grootste producent van consumentenproducten, en brengt een breed assortiment aan haarverzorgings- en cosmetische producten, wasmiddelen, snackvoeding, maandverband – en papierproducten en dierenvoeding op de markt. P&G maakt op de Belgische commerciële tv-zenders heel veel reclame voor deze producten.
P&G geeft toe dat er onder andere cavia’s, hamsters, konijnen, fretten, ratten en muizen worden gebruikt voor hun ‘productveiligheidsonderzoek’, en honden en katten worden gebruikt in experimenten voor hun dierenvoeding Iams en Eukanuba. P&G is erg zwijgzaam over de aard van hun dierexperimenten en geeft de indruk dat ze enkel dierproeven inzetten als laatste middel. Dit is onjuist. P&G heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk, en zonder dat het wettelijk was vereist, een chemisch ingrediënt genaamd ‘NOBS’ op dieren getest, ondanks het gegeven dat het chemisch product al jaren door mensen wordt gebruikt en veilig is bevonden bij menselijk gebruik. In november 2002 lekte een interne memo uit (bron: Britse krant The Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban op dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Enkele voorbeelden van P&G dierexperimenten: