![]() |
Hier komen enkele tips of aanbevelingen:
- Ga eens langs bij een (vogel/knaagdieren/konijnen/honden/katten/landbouwdieren) asiel in jouw buurt of regio en vraag wat de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zijn. Onze aanrader: Stichting Melief (ook voor vakantiewerk)
- Doe actief mee met schrijfacties voor dieren! Schrijven om dierenlevens te redden werkt!
- Schrijf lezersbrieven naar kranten over dierenrechtenonderwerpen. Bel/schrijf/mail/fax naar tv-programma’s, omroepen, radio, websites indien er een onderwerp voorbij komt waarin dieren(rechten) onderuit worden gehaald, maar ook wanneer er iets goeds gebeurt.
- Zorg dat je altijd dierenrechtenfolders bij je hebt. Zo kan je andere mensen informeren als er een onderwerp ter sprake komt.
- Vraag in supermarkten, restaurants, op terrasjes of bij de (sport)vereniging of ze meer diervriendelijke opties voor veggies op de kaart of in de schappen willen zetten.
- Vraag aandacht voor het probleem van de tienduizenden ongewilde (zwerf)katten (niet voor alle geboren kittens kan een nieuwe, goeie thuis gevonden worden). Attendeer buren, collega’s en familie die leuren met pasgeboren kittens op het laten steriliseren van hun eigen poes of kater. Hetzelfde geldt voor andere dieren zoals konijnen, honden enz. Als mensen het echt niet ‘kunnen’ betalen, dan kan je voorstellen dat jij (een deel van) de kosten hiervoor op je neemt. Kan niet fair lijken, maar je redt wel degelijk dierenlevens.
- Organiseer een vegan wafelenbak verkoop, spaghettimiddag, sponsorloop, feestje, rommelmarkt of benefiet voor een dierenopvangcentrum, asiel of voor Bite Back.
- Schrijf of mail naar websites die dieren te koop aanbieden. Door het verkopen van dieren worden dieren gedegradeerd tot koopwaar en ondersteun je de wrede dierenhandel. Adopteren is de boodschap!
- Hoe verleidelijk ook: koop geen dieren van markten en/of in winkels. Adopteer een dier bij een opvangcentrum, via een website waar dieren gratis worden weggegeven of via een ander kanaal.
- Vraag posters en folders aan bij bijvoorbeeld de Dierenark Limburg om de adoptie en het steriliseren van katten en honden te promoten, en verspreidt die gericht in bibliotheken, wachtzalen, supermarkten, winkels, scholen, jeugdverenigingen, ziekenfondsen, enz.
- Word (tijdelijk) pleeggezin voor in de steek gelaten, verwaarloosde of weeskittens. Informeer hiervoor bij bijvoorbeeld Cat Shelter of Zwerfkat in Nood
- Adopteer een dier! De asielen puilen uit. Bij Bite Back krijgen we dagelijks verzoeken binnen om dieren te adopteren die anders een doodgespoten worden. Kijk eens bij het asiel in jouw buurt of regio, of op de volgende websites: www.pets.be of www.asieldieren.be .
- Indien je besluit tot het adopteren van een dier, overleg dit goed met je overige medebewoners, ouders of verzorgers, en bedenk wat je zal doen wanneer jij zelf met vakantie gaat: Gaat het dier met je mee (de dierenarts heeft informatie over bijvoorbeeld verplichte vaccinaties voor het buitenland) of zoek je een dierenpension of logeeradres?
- Maak eens extra tijd vrij voor de dieren waar jij zelf zorg voor draagt of de dieren die bij mensen leven die om de een of andere reden niet meer goed uit de voeten kunnen, zoals bijvoorbeeld sommige oudere mensen of gehandicapten. Bied aan op dieren te passen, hun verblijven schoon te maken of er mee te gaan wandelen. Kan ook alledrie natuurlijk. Je zou eens kunnen informeren in rusthuizen of in de buurt.
- Dat geldt zeker voor de honden die levenslang opgesloten zitten in een klein hondenkot. Vraag vriendelijk of je met het dier mag wandelen.
- Inspecteer dierenwinkels en dierenmarkten. Kijk of de dieren voldoende afgeschermd zitten tegen de zon en of de dieren voldoende water hebben. Is dat niet het geval, probeer dit eerst aan te kaarten bij de verkoper, baat dit niet, dien dan klacht in bij de lokale politie, federale overheidsdienst dierenwelzijn of dierenbescherming met het verzoek of zij de situatie voor de dieren kunnen verbeteren.
- Komt er een circus met dieren bij jou in de buurt/regio? Meld dit dan aan Bite Back. Neem zelf eerst een kijkje achter de schermen, noteer de naam van het circus, standplaats, data voorstellingen, de hoeveelheid en de soorten dieren. Maak foto’s en/ of video-opnames en stuur die naar ons door. Wil je meedoen met ‘circussen zonder dieren’ acties, meld je dan aan bij www.circusleed.nl
- Bezoek geen dierentuinen of andere dieronvriendelijke attracties, ook niet als je op vakantie gaat. Daarmee sponsor je de levenslange opsluiting van dieren en het blijvende misbruik van dieren. Ga in plaats daarvan de natuur in en geniet van dieren in hun natuurlijke omgeving. Bezoek eens een opvangcentrum voor dieren (wel even navragen wanneer er bijvoorbeeld rondleidingen zijn).
- Maak eens tijd om jezelf, vrienden of familie te verrassen met een lekkere vegan maaltijd, BBQ of gebak. Experimenteer en trakteer!
- Zoek voordat je met vakantie vertrekt op welke dierenorganisaties of asielen er zijn. Kan altijd van pas komen indien je plots geconfronteerd wordt met dierenleed.
- Wil je weten waar je in het buitenland vegetarisch/veganistisch kan eten of verblijven? Handige veggie tips? Shoppen? Veggie kookboekenwinkel? De laatste veggie roddels en nieuwtjes weten? Surf naar: www.vegetarischgenieten.com
Als je nog meer tips of aanbevelingen kent, we horen ze graag!
Voor de dieren,
Marianne Huiberts,
Voorzitter Bite Back vzw