Plantaardige alternatieven voor melk #PlantaardigeMelkDag

22-08-2020

Vandaag is het Wereld Plantaardige Melk Dag. Perfecte timing om de lekkere drinks, die een beter alternatief voor melk zijn, in de kijker te zetten. 

Dat plantaardige melk ontzettend populair is, konden we recent nog in De Standaard lezen. Tegenwoordig vinden we in heel wat winkels meer dan 50 soorten plantaardige ‘drinks’ en produceren fabrieken dertigduizend liter sojamelk per uur. Bij sommige supermarkten stijgt de verkoop van plantaardige zuivel jaarlijks met 10 procent. Jammer genoeg wordt er nog heel wat meer dierlijke zuivel geconsumeerd, maar dat aantal neemt stilaan af. 

 

Kiezen voor plantaardige melk

Er is voor elk doel wel een plantaardige melk te vinden. En het fijne is, de keuze is zoveel meer uitgebreid dan enkel koemelk. Je ontdekt een wondere wereld van soja, rijst, haver, amandel, hazelnoot en zelfs quinoamelk. Voor de echte avonturiers zijn er ook combinaties, zoals rijst-amandelmelk. En de liefhebbers kunnen ook genieten van plantenmelk met een smaakje, denk maar soja- of amandel-chocolademelk of sojamelk met rode vruchten of banaan. Voor elk wat wils!

Vorig jaar deelden we een lijstje met de verschillende soorten plantaardige melk, hoe je ze kunt herkennen en waarvoor je ze kunt gebruiken. Het aanbod blijft trouwens groeien.

 

Waarom geen koemelk?

Om melk te geven, moeten koeien een kalfje krijgen. Waar de mythe precies vandaan komt, weten we niet, maar heel veel mensen denken dat koeien ‘zomaar’ melk geven. Net zoals elk ander zoogdier moeten ze echter eerst een kleintje krijgen voor dat gebeurt. De melk die voor het kalfje bedoeld is, wordt echter gebruikt om zuivelproducten van te maken voor de mens. De kalfjes zouden onder natuurlijk omstandigheden zes tot twaalf maanden melk drinken bij hun moeder, maar in werkelijkheid worden ze na enkele uren reeds gescheiden. De mannelijke kalfjes zijn een ‘bijproduct’ en dienen al snel als kalfsvlees, de vrouwelijke kalfjes gaan meestal hetzelfde lot tegemoet als hun moeder.

Ook voor je gezondheid moet je geen dierlijke zuivel eten. Plantaardige producten zijn minstens zo gezond als zuivel, ze bevatten zelfs geen verzadigde vetten. Daarnaast heeft de zuivelindustrie een enorme impact op het milieu. Voor de productie van zuivel is er erg veel energie en water nodig, veel meer dan voor het produceren van plantaardige producten. 

 

De voordelen van plantaardige melk

Wereld Plantaardige Melk Dag

Meer weten? 

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.