Paasacties in Hasselt, Antwerpen en Charleroi

31-03-2018

Op Paaszaterdag 31 maart organiseerde Bite Back paasacties in Hasselt, Antwerpen en Charleroi. Bite Back klaagt deze gangbare, maatschappelijke omgang met dieren aan door, wanneer de consumptie van eieren op zijn top is, aandacht te vragen voor het dierenleed achter het ei.

In Hasselt en Antwerpen stonden een vijftiental activisten in een piramidale formatie  en vroegen via  een aantal pakkende fotoborden de voorbijgangers even stil te staan bij dit onnodig dierenleed, hen aansporend om eivrij te gaan en zo te zorgen voor een Vrolijke Pasen, ook voor de kippen en de kuikens. Het winkelende publiek kon er ook proeven van allerlei plantaardig gebak zoals cupcakes, brownies, en cheesecakes.

In Hasselt en Charleroi kregen voorbijgangers aan onze infostand ook de kans om een virtual reality ervaring op te doen, iAnimal genaamd. Middels VR-brillen en 360° beelden werden ze ondergedompeld in het leven van een kip – van dag 1 tot de laatste dag – en konden zo meemaken wat de dieren ervaren in de intensieve veehouderij.

Paasacties in Hasselt, Antwerpen en Charleroi in de media

Onze acties werden opgepikt door verschillende media zowel in Vlaanderen als Wallonië. Zo verschenen onze paasacties in Het Laatste Nieuws, Metro, RTBF en ParisMatch.

Achtergrondinformatie

Omdat mannelijke kuikens die geboren worden in de eierindustrie geen economisch nut hebben,  worden ze kort na hun geboorte vernietigd. Zo worden er in België jaarlijks tot 15 miljoen haantjes vergast of versnipperd voor de productie van eieren. Op Europees niveau worden jaarlijks 320 miljoen haantjes afgemaakt, in Nederland worden 45 miljoen haantjes gedood.

Deze waardeloze haantjes worden systematisch op de eerste dag van hun leven gedood omdat ze niet kunnen aangewend worden voor de productie van eieren, noch voor de productie van vlees. De zogenaamde ‘vleeskippen’ worden immers geselecteerd op spiergroei, de leghennen op de grootste eierproductie: daarom worden mannelijke kuikentjes voor de eierindustrie niet gebruikt als ‘vleeskip’ en worden ze als waardeloos beschouwd.

Bij de hennetjes die uit de eieren komen, knipt men de snavels af zonder verdoving. Dit zorgt voor chronische pijn. Vervolgens leven zij als legkippen meestal in donkere schuren zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De leghennen worden na een legperiode van ongeveer 14.5 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten en kattenvoer. Dit is maar een fractie van de tijd die ze normaal gesproken kunnen leven. Kippen worden vaak ouder dan 10 jaar, afhankelijk van het ras.

‘Het romantische beeld dat veel mensen hebben van die lieve paaskuikentjes stemt niet overeen met de harde realiteit. De vertedering slaat snel om in afschuw, zodra men op de hoogte is van het levend versnipperen of vergassen van miljoenen pasgeboren zachte gele bolletjes’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.

Als dierenrechtenorganisatie pleit Bite Back voor diervrije, plantaardige én werkelijk diervriendelijke – namelijk veganistische – voeding. Tips om over te schakelen op een plantaardige levenswijze bieden we aan in onze gids ‘Maak het verschil‘.

Klik hier voor meer informatie over onze campagne Nadenken voor je eet, bespaart dierenleed.