Paasactie voor de miljoenen vergaste en levend versnipperde ééndagskuikens voor de eierproductie

27-03-2010

Antwerpen, Wapper – Een groot paaskuiken in een kleine, draadgazen kooi. Hij heeft een bordje om z’n nek met de tekst: ‘Wij zijn waardeloos’. Boven op de kooi staat een mandje met kleine, gele, donzen schattige pluchen é éndagskuikentjes met daarbij een bordje: ‘Miljoenen é éndagskuikens worden jaarlijks versnipperd en vergast’. Naast de kooi een foto van een legbatterij en een berg vergaste kuikens. Daarbij valt te lezen: ‘Een vrolijk Pasen? Helaas niet voor de vergaste é éndagskuikens! En: ‘Achter ieder ei schuilt een slachtoffer’.

Vergassen en versnipperen van kuikens

Drie en een half miljoen é éndagskuikens worden ieder jaar opnieuw in België vergast omdat ze door de eierindustrie (ook voor de vrije uitloop- en biologische eierindustrie!) als economisch waardeloos worden aangezien, en dus worden ze direct na uitkomst uit het ei in plastic zakken vergast. In Nederland gaat het zelfs om 30 miljoen é éndagskuikens die vergast en levend versnipperd (!) worden.

Alle legkippen leven kort. Ook de biologische en vrije uitloop kippen. Zodra hun eierproductie terugloopt, worden ze door de kippenboeren voor de slacht verkocht. Kippen kunnen meer dan 10  jaar worden. In de vee-industrie leven dieren kort en worden jong geslacht.

Een niet gekende wrede praktijk voor de meeste mensen, daarom ook dat we ieder jaar rond de Paastijd aandacht vragen voor dit schrijnende dierenleed. Doel: mensen bewust maken wat de vee-industrie met dieren doet, diervriendelijke voeding promoten en het publiek laten proeven van veganistische (plantaardige) cake, koekjes, muffins en brownies. Recepten lagen erbij zodat mensen die mee naar huis konden nemen. Eieren in gebak kan je vervangen door o.a banaan, egg-replacer (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel) en bakpoeder.

Bite Back voorlichters stonden weer een hele dag in het centrum van Antwerpen om de vele voorbijgangers te informeren en gericht honderden folders uit te delen. We laten ons niet ontmoedigen door de ‘grapjassen’ die menen te moeten roepen dat dieren er nu eenmaal zijn om opgegeten te worden, dat ‘lekker vlees’ voor gaat op het lijden van levende wezens, de sadisten die de drang voelen om ons eens persoonlijk te komen vertellen hoe ze dieren slachten, en de onverschilligen die het totaal niet uitmaakt hoe deze maatschappij met dierenlevens omgaat. Wij richten ons op mensen die van goede wil zijn, willen nadenken over wat dit allemaal voor dieren betekent en positieve stappen willen ondernemen voor alleen al in België 300 miljoen (!) slachtdieren per jaar. Door onze campagnes worden mensen vegetariër en veganist.
Dat zijn concrete resultaten die we boeken voor de dieren. Wij werken op deze manier actief mee aan een diervriendelijkere maatschappij. Zo creëren we meer vraag naar diervriendelijke producten.

Wij vinden ook dat deze beelden in de openbaarheid getoond moeten worden. Zo gaat de maatschappij met dieren om, op deze manier worden dieren gefokt, vervoerd en geslacht. En iedereen heeft daarin zijn eigen verantwoordelijkheid.

De volgende reacties werden opgetekend: