Paasactie: Pasgeboren kuikentjes massaal gedood in België

15-04-2017

Op de dag voor Pasen vormden activisten van Bite Back een formatie in Hasselt (BE) en Utrecht (NL). Met de paasactie 2017 herdachten onze activisten de miljoenen kuikens die door de eierindustrie worden vernietigd door vergassing.

Immers, de helft van de kuikens zijn haantjes, die geen eieren leggen en bijgevolg als waardeloos worden beschouwd door de industrie. De haantjes leven een gruwelijk leven van 1 dag, dat eindigt in een vreselijke dood.

Voorbijgangers werd gevraagd om ei-vrije alternatieve een kans te geven. Middels onze gloednieuwe brochure ‘Maak het verschil’ lichtten we mensen in over de voordelen van plantaardige voeding.

Ook de #iAnimal campagne, die mensen een blik geeft achter de schermen van de pluimvee-industrie liet mensen niet onberoerd. De lokale media bracht verslag uit van onze actie, geïnteresseerden maakten zich lid van Bite Back en enkele mensen verklaarden zich bereid ei te vervangen door plantaardige alternatieven.

Bekijk onze paasactie 2017 in de reportage van TV Limburg.

Achtergrondinfo

In België worden jaarlijks minstens 7 miljoen kuikens geboren voor de productie van leghennen. Aangezien er ongeveer evenveel haantjes als hennetjes worden geboren, worden er jaarlijks minstens 3.5 miljoen haantjes vergast of versnipperd voor de productie van eieren.

Deze waardeloze haantjes worden systematisch op de eerste dag van hun leven gedood omdat ze niet kunnen aangewend worden voor de productie van eieren, noch voor de productie van vlees. De zogenaamde ‘vleeskippen’ worden immers geselecteerd op spiergroei, de leghennen op de grootste eierproductie: daarom worden mannelijke kuikentjes voor de eierindustrie niet gebruikt als ‘vleeskip’ en worden ze als waardeloos beschouwd.

Bij de hennetjes die uit de eieren komen, knipt men de snavels af zonder verdoving. Dit zorgt voor chronische pijn. Vervolgens leven zij als legkippen meestal in donkere schuren zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De leghennen worden na een legperiode van ongeveer 14.5 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten en kattenvoer. Dit is maar een fractie van de tijd die ze normaal gesproken kunnen leven. Kippen worden vaak ouder dan 10 jaar, afhankelijk van het ras.

‘Het romantische beeld dat veel mensen hebben van die lieve paaskuikentjes stemt niet overeen met de harde realiteit. De vertedering slaat snel om in afschuw, zodra men op de hoogte is van het levend versnipperen of vergassen van deze pasgeboren zachte gele bolletjes’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.

Bite Back promoot geen eieren, ook geen vrije uitloop eieren, van zogenaamd ‘gelukkige’, biologisch gehouden kippen, omdat ook deze sector eveneens zijn kuikens koopt in dezelfde broeierijen als de intensieve pluimveehouderij, waar de é éndagskuikens worden vergast of levend versnipperd, en waar de legkippen, na commercieel gebruik van hun eieren, op jonge leeftijd worden afgevoerd naar het slachthuis en vervangen door een nieuwe lading productievere dieren. Daarmee wordt het gebruik, de wreedheden en het doden van dieren in stand gehouden.

Als dierenrechtenorganisatie pleiten we voor diervrije, plantaardige én werkelijk diervriendelijke – namelijk veganistische – voeding.

Tips om over te schakelen op een plantaardige levenswijze bieden we aan in onze gids ‘Maak het verschil’.

Klik hier voor meer informatie over onze campagne Nadenken voor je eet bespaart dierenleed.