Paasactie: Bite Back schotelt ambtenaren van Vlaams ministerie van Landbouw in lunchpauze dode …

08-04-2009

Brussel – De woensdag voor Pasen hebben een tiental activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back in het kader van Bite Back’s Waardeloze Haantjes-campagne (www.waardelozehaantjes.nl) een confronterende actie gevoerd bij het Vlaamse ministerie van Landbouw en Visserij en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in Brussel.

Tijdens de lunchpauze van de ambtenaren van het ministerie kregen zij van een Bite Back ober en serveerster tientallen dode é éndagskuikens (afkomstig uit een broeierij, waar de kuikentjes worden vergast) voorgeschoteld. Kareltje het Kuiken, de levensgrote mascotte van de campagne, riep de overheid op te stoppen met deze kuikenmoord, en vroeg veel meer geld te investeren in het promoten van plantaardige, diervriendelijke producten: beter voor mens, dier en milieu!

In België worden er jaarlijks 3,5 miljoen zachte, vertederende kuikentjes van é én dag jong vergast omdat zij als economisch waardeloos worden gezien voor de eieren- en legkippenproductie. Ook de meeste Belgische legkippen zijn niet veel beter af: na gebruik voor hun eieren worden ook zij jong geslacht, de meeste legkippen al na 13-14 maanden.

Bite Back klaagt met deze Paasactie de gevoelloze en onethische maatschappelijke omgang met dieren aan. Dat doet zij bij de verantwoordelijken: o.a. het ministerie van landbouw en de VLAM die (o.a. met belastingsgeld) het consumeren van dieronvriendelijke producten als kip en eieren alleen maar aanmoedigen. Deze instanties maken nergens melding van de wrede, z é ér dieronvriendelijke praktijken die standaard verbonden zijn aan de legkippen- en eierensector, zoals het vergassen of levend versnipperen van é éndagskuikens, het zonder verdoving (!) ontsnavelen van legkippen of het leegruimen van legkippenschuren. Hierbij  worden de meeste legkippen in krappe kratten geworpen waarbij sommige dieren botbreuken en bloedingen oplopen, om vervolgens in overvolle veewagens naar slachthuizen in binnen- en buitenland vervoerd te worden waar ze ondersteboven aan hun pootjes aan haken worden gehangen, om uiteindelijk de nek doorgesneden en geslacht te worden.

‘Het meest gewelddadige wapen tegen dieren is nog steeds de vork. Door te stoppen met het consumeren van de uitgebuite lichamen van dieren en de switch te maken naar veganisme, red je daadwerkelijk de meeste dierenlevens’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back en zelf al meer dan 14  jaar veganist.

Veganistische, diervriendelijke alternatieven voor onder andere eieren voor de voedingsindustrie zijn al langer in gebruik. Meer informatie:  http://www.futurefood.org

Enkele bekende mensen die, net zoals Bite Back, actief het veganisme uitdragen zijn o.a. Moby, Prince, Alicia Silverstone, Joaquin Phoenix, Bryan Adams, Avril Lavigne en Woody Harrelson.

Voor een informatiepakket over veganisme kan men een mail sturen naar info@biteback.be