Open brief aan minister Ben Weyts

27-10-2022

Open brief aan Ben Weyts:

Bite Back vraagt samen met BV’s, organisaties, politici en ondernemers een einde aan dolfinaria in Vlaanderen.

Bite Back werkt al jaren om een einde te maken aan dolfinaria in Vlaanderen en het laatste dolfinarium, van het Boudewijn Seapark in Brugge, te zien sluiten. Waarom wij voorstander zijn van een dolfinariumvrij België, kan u lezen in ons op onderzoek gebaseerde rapport en op onze campagne-specifieke website dolfijnenvrij.be

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zette terecht een mogelijk uitdoofscenario voor het dolfinarium op zijn beleidsplan in 2019. Aan de vooravond van 2023 is er echter nog geen schot in de zaak gekomen. Met deze open brief willen wij hem graag herinneren aan deze nalatigheid en aanmanen tot actie.

Beste minister Weyts

Dolfijnen zijn mooi, sierlijk, speels, elegant. Ze zijn het toonbeeld van vrijheid en menig screensaver, die wilde dolfijnen die springen, spelen en jagen in open zee. 

Dolfijnen zijn ook slim en stressgevoelig. Het zijn sociale dieren en echte reizigers. Hun habitat in het wild strekt zich uit over honderden vierkante kilometers.

 

U ziet het contrast vast al komen.

 

In het dolfinarium in Brugge, het laatste van Vlaanderen, worden nog steeds dolfijnen gehouden. Acht, om precies te zijn, op een ruimte van 850m2, in een tank van beton en glas. Tweemaal per week treden de dolfijnen op in een show. Zoals u het zelf zei in de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement zijn de dieren hoegenaamd “bij uitstek niet geschikt om te houden in een bassin.” 

Het prioriteren van vermaak voor de mens boven het welzijn van dieren – waren we daar trouwens niet voorbij? We waren er alleszins even voorbij in 2014, toen het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen intrad, en ook in januari dit jaar, toen u besloot het gebruik van kermispony’s uit te faseren. Bovendien zou David Attenborough met plezier het vermeende educatieve hiaat opvullen dat een verbod op dolfinaria zou achterlaten, want er zijn prachtige documentaires genoeg die vertellen over het leven van deze dieren, op een plek waar ze thuishoren: in het wild.

Men heeft het wel eens over vijf minuten politieke moed. Wel, u toonde reeds die moed toen u in 2019 een mogelijk uitdoofbeleid voor dolfinaria in uw beleidsplan zette, en uw plannen staafde en verdedigde in het parlement. Het is tijd om de daad bij het woord te voegen.

 

Na meerdere lockdowns weten we hoe het voelt om opgesloten te zitten, om weg te willen.


Minister Weyts, zwem niet langer in rondjes en houd woord. Grijp uw kans om een einde te maken aan dolfinaria en stel een verbod in op het houden van en kweken met dolfijnen. Loods Vlaanderen het tijdperk in waarin wilde dieren geen kunstjes meer hoeven uitvoeren op een kleine oppervlakte; het tijdperk waarin we duidelijk maken dat een dolfinarium niet langer strookt met de manier waarop we naar dieren en dierenwelzijn kijken.

 

Anthe Lain é
Campagnecoördinator Dolfijnen Vrij

Jo Dirix
Voorzitter

In naam van dierenrechtenorganisatie Bite Back vzw

Bovenstaande open brief werd ook ondertekend door:

An Lemmens

Pol Goossen

Johan Sebastiaan Stuer

Ann Ceurvels

Ric O’Barry, Dolphin Project

Meyrem Almaci, Groen

Ludwig Vandenhove, Vooruit

Victoria Austraet, Onafhankelijk parlementslid

Laurent Jadot, ondernemer

Johan Braeckman, Hoogleraar UGent

Fr éd érique Pieters, ondernemer

Tobias Leenaert, oprichter EVA vzw en ProVeg Internationaal

Els Van Campenhout, campagnecoördinator Animal Rights

Natuurhulpcentrum

EVA vzw / ProVeg

BE Vegan

SeaShepherd Belgium

BlueShark Conservation

Bekijk hieronder de opgemaakte versie van de brief of download hier de pdf.

Steun de crowdfund Dolfijnen Vrij voor een dolfinariumvrij België

Deze foto’s maakte Bite Back in maart 2022 in het Boudewijn Seapark Dolfinarium.

Tekende je de petitie nog niet voor een verbod op dolfinaria in Vlaanderen? Dat kan hier.