Het Hasseltse publiek kon afgelopen zaterdag bij de infostand van Bite Back op de Grote Markt in het centrum van Hasselt terecht voor gratis veganistische (100% plantaardige en dus diervriendelijke) appeltaart, chocoladetaart, muffins en cake. Met dank aan Ilse en Joke voor hun bakkunsten.
Ook zin in taart en gebak, maar dan zonder de nare smaak van dierenleed? Kijk dan eens bij onze recepten.
Het werd gesmaakt. Zo willen we mensen laten zien dat je door enkele kleine veranderingen in eigen koop – en eetgedrag door te voeren, veel kan veranderen voor dieren. Jaarlijks worden er immers meer dan 300 miljoen (!) dieren in België gedood voor de vlees -, eier – en melkproductie.
Door dierlijke producten te vervangen door plantaardige producten, geef je geen opdracht meer aan die dieronvriendelijke industrie om dieren te blijven uitbuiten en te slachten. Er zijn veel dingen in het leven waar je weinig tot niets aan kan doen, maar hieraan wel. Dieren worden zo behandeld, gebruikt en gedood omdat consumenten dieren willen blijven eten.
Hoe dat in de praktijk gebeurt, kan je hier lezen.
De fotopanelen van de ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne lokten weer veel reacties uit van het publiek. Bite Back activisten gaven uitleg bij de fotopanelen en spoorden mensen aan hun eigen verantwoordelijkheid op te nemen door diervriendelijker te gaan leven. Een man kwam langs om te melden dat hij door onze campagne parttime veganist is geworden. En er waren nog andere opvallende reacties:
- Een meisje sloeg haar hand voor haar mond toen ze de foto’s zag.
‘Walgelijk’ zei ze. ‘Heel choquerend.’ Toch vond ze vlees heel lekker en
moeilijk te laten. Een Bite Back vrijwilligster legde haar uit dat ze niet van vandaag op morgen vegetariër hoefde te worden, maar dat ze wel kan beginnen met twee
keer per week vegetarisch te eten. Dat zag ze wel zitten. Haar vriend
was ook erg aangedaan door de foto’s. Hij stond helemaal achter de
actie. ‘Echt goed dat jullie dit doen’, zei hij. ‘Het is nodig’. - ‘Ik heb in een slachthuis gewerkt, en het klopt dat de dieren soms
terug wakker worden nadat ze zijn geëlektrocuteerd. Ik heb het zelf
meegemaakt. Echt verschrikkelijk voor de dieren. Ik was toen een jaar
of 20 en dacht er toen niet verder bij na, maar nu besef ik dat dieren
net zoals wij gevoelens hebben. Ze verdienen het niet om zo behandeld
te worden’. - Een koppel dat zelf een beestenboel had van mishandelde en
achtergelaten dieren (waaronder 16 honden) zei dat ze heel weinig
vlees aten. Ze waren niet vegetariër, maar ze aten weinig vlees omdat
het hen niet meer smaakt als ze eraan denken dat het van een dier
afkomstig is. Ze zouden vaker vegetarisch eten in de toekomst. - Een man vertelde ons hoe een varkensboer in de buurt allerlei slachtafval in het eten van de varkens deponeerden. Dat zou hij doen om ze zo goedkoop mogelijk te voederen, ondanks dat het wettelijk niet meer mag om landbouwdieren slachtafval als eten te geven. ‘Die dieren leven in concentratiekampen en ik ben ervan overtuigd dat de mensheid de rekening voor al dat lijden gepresenteerd zal krijgen’.
- Verschillende grote groepen scouts kwamen langs, en ondanks het soms stoere gedrag en de kreten ‘maar vlees is zo lekker, ik kan niet zonder’, namen ze na uitleg bijna allemaal een folder mee en er waren er ook bij die interesse hadden in het vegetarisme.
- Twee mannen die aanvankelijk wat terughoudend reageerden en dachten het niet te kunnen opbrengen hun dagelijkse portie vlees te missen, namen na uitleg de folder aan en wilden best een paar keer per week vis en vlees laten.