‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’-campagne in Hasselt

10-03-2007

Hasselt – Op zaterdag 10 maart hebben Bite Back activisten op de Grote Markt in het centrum van Hasselt opnieuw honderden folders uitgedeeld en vele persoonlijke gesprekken gevoerd met voorbijgangers over het gebruik van dieren in de vlees-, vis-, eieren- en zuivelindustrie. De infostand en de grote tentoonstellingspanelen met daarop afbeeldingen van dieren in die industrieën konden rekenen op belangstelling van heel wat voorbijgangers.
De opvallendste reacties kwamen van twee ex-slachthuismedewerkers die ons – elk afzonderlijk – vertelden gestopt te zijn met het eten van vlees na jarenlang gewerkt te hebben in verschillende slachthuizen.

Zij vertelden ons over de onverschilligheid en de hardheid waarmee dieren worden mishandeld in slachthuizen, ook werden dieren onvoldoende verdoofd (bij kippen bijvoorbeeld niet genoeg stroom en bij runderen schoot de schietbout verkeerd in de hersenen) en dus bij bewustzijn geslacht. Heel wat geïnteresseerde mensen waren aangedaan door de fotopanelen en lieten weten diervriendelijker te willen gaan leven.

Hieronder enkele reacties van voorbijgangers samengevat:

Doel van de ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’-campagne is om een groter publiek te informeren over het trieste lot van miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie (intensieve veehouderij), en een diervriendelijke levenswijze te promoten die met dierenrechten samengaan: vegetarisme en veganisme. Zowel aan de stand als bij de tentoonstellingspanelen staan Bite Back vrijwilligers om het publiek te informeren.
Jaarlijks worden alleen al in België bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Onder het motto: ‘Red 35 dieren per jaar. Eerst nadenken, dan eten’, wil Bite Back het publiek een kijkje gunnen in de gesloten schuren van de bio-industrie en hen bewust maken van dit dierenleed.
‘Landbouwdieren moeten gedwongen pijnlijke lichamelijke ingrepen, mishandelingen en slachtingen ondergaan. Allemaal zaken die we niet zouden tolereren indien we dit zouden doen met honden en katten. Maar als het om pijn en angst, maar bijvoorbeeld ook op levensvreugde en plezier aankomt, zijn alle dieren gelijk’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back.
Miljoenen landbouwdieren in België worden mishandeld en verminkt door ze – zonder verdoving (!) – te ontdoen van bijvoorbeeld staarten, tanden, geslachtsdelen, snavels, hoorns en het aanbrengen van oorlabels. Een greep uit de wreedheden van de vlees – en visindustrie: fokzeugen (vrouwelijke varkens) slijten hun korte levens tussen ijzeren stangen waarin ze nauwelijks kunnen bewegen, zelfs tijdens de bevalling in het kraamhok liggen ze tussen ijzeren stangen, miljoenen pasgeboren kuikenhaantjes worden meteen na de geboorte levend versnipperd of vergast omdat ze geen eieren leveren, eenden, kippen en kalkoenen worden met duizenden in schuren opgesloten zonder frisse buitenlucht en zonder de kans op het uiten van natuurlijk gedrag, kalfjes worden na de geboorte direct bij de moeder-melkkoe weggehaald en met name de stierkalfjes worden in krappe kisten gehuisvest, vetgemest en jong geslacht, melkkoeien worden al na 5   6 jaar geslacht terwijl ze 20 jaar kunnen worden,  en miljoenen vissen sterven een verstikkingsdood, worden levend geplet of levend gestript (zonder verdoving ontdaan van hun ingewanden en bloed).