Gent – Onze informatiestand en fotoborden hadden het fel te verduren onder de flinke windstoten, en sloegen regelmatig hard tegen de grond, op de hoek Veldstraat/Cataloniëstraat in het centrum van Gent. De fotoborden konden helaas niet op dezelfde plaats als andere keren staan, omdat daar al een andere stand stond, maar dat bleek uiteindelijk geen belemmering te zijn: het publiek wist ze zeker op te merken. Aan de stand deelden we gratis veganistische cupcakes uit, die gesmaakt werden, en de Bite Back vrijwilligers voerden enthousiast campagne en hadden weer vele persoonlijke gesprekken met geïnteresseerde voorbijgangers, en soms zelfs pittige discussies. Heel wat mensen werden weer bewuster over wat zij zelf kunnen doen om dieren te helpen, namelijk door hun eigen consumptiepatroon onder de loep te nemen en aan te passen. We deelden honderden folders uit.
Een greep uit de vele reacties die de Bite Back vrijwilligers rapporteerden:
- Een vrouw bekeek aandachtig alle fotoborden en gaf de Bite Backers een complimentje over deze campagne. Ze dacht er al een tijdje over na om vegetariër te worden, en na het zien van deze foto’s en onze uitleg kon ze – naar eigen zeggen – niet anders dan vegetariër worden.
- Een ex-kippenkweker die ernstig ziek was geweest, gaf aan dat hij door een vegetarische voedingswijze er bovenop was gekomen. Hij was nu nog voor 70% vegetariër en vond het goed dat we lieten zien wat er in de dierenindustrie gaande was.
- Drie jonge mannen kookten vaak veganistisch voor ‘t ‘Food not Bombs’ project in Gent, vonden veganistisch eten lekker maar geen van de drie waren vegetariër of veganist. Ze bekeken aandachtig de fotoborden, gaven aan vlees erg lekker te vinden maar eigenlijk heel goed te weten wat er zich in de vleesindustrie afspeelde. Ze bedankten de Bite Back vrijwilliger voor de informatie. E éntje wilde nu de knoop doorhakken om dan toch eens vegetariër te worden. En een ander wilde het ook proberen.
- Veel vrouwen en meisjes staan open voor een vegetarische en veganistische levenswijze. Dus die kregen extra uitleg en tips, brochures en folders mee.
- Een meisje dat enkele maanden geleden vegetariër was geworden, zei dat ze veel sympathie had voor Bite Back en heeft zich meteen lid gemaakt en van alle Bite Back spulletjes gekocht (stickers en buttons en zo). Ook zei ze dat ze ooit veganist wil worden, maar dat het haar nu nog een grote stap leek. Ik heb uitgelegd dat veganist worden voor iedereen een langzaam proces is en dat ze het gerust op haar eigen tempo mag doen.
- Twee dierenartsen (waarvan er é én nog in opleiding) die langskwamen, ieder afzonderlijk van elkaar, vertelden dat ze tijdens hun opleiding de enige of é én van de zeldzame vegetariërs waren, en dat dit hen ook zelf had verbaasd omdat je van mensen die dieren beroepsmatig helpen, meer mededogen zou verwachten. Ze vonden de beelden die we lieten zien realistisch en waarheidsgetrouw.
- Een man die in de diervoeding werkt, vertelde me dat het slachtafval van slachterijen (darmen, koppen, poten, …) bij hem binnen komt. Dit wansmakelijke goedje wordt eerst gekookt en daarna wordt het verwerkt tot meel. Dit meel wordt dan doorverkocht en uiteindelijk weer opgegeten door … het vee!
- Vegetariërs die nog wat sceptisch staan tegenover veganisme, laten we onze veganistische cupcakes proeven en we geven hen praktische tips over veganistisch eten mee.
- Een mevrouw vertelde over het scharrelkippenbedrijf van een vriend van haar. Die vriend staat iedere ochtend op om half 6 om de dode kippen uit de stal te halen. Dit was iedere ochtend nodig en ze vertelde er ook bij dat de kippen erg wreed voor mekaar zijn, dat ze mekaar verminken en zelfs aan kannibalisme doen als er een zieke of gewonde soortgenoot hulpeloos op de grond ligt.
- Ik kwam 2 ex-vegetariërs tegen die door de maatschappij (en het vertekend beeld dat vlees eten ‘erbij hoort’) terug vlees waren gaan eten. Na ons gesprek vertelden ze me dat ze dit echt eens nodig hadden om herinnerd te worden aan het leed dat de dieren dagelijks meemaken. Ze gingen absoluut het vegetarisme hervatten.
- Een islamitische man was erg geïnteresseerd in onze campagne. Hij is leerkracht LO en hij vindt het super dat we de mensen voorlichten. Hij gaat ons een mailtje sturen met de vraag wanneer we nog eens in Gent staan, want dan wil hij met heel de klas een bezoekje brengen, zodat wij de kinderen kunnen inlichten over de mishandelingen die de dieren in de vleesindustrie dagelijks moeten ondergaan.