De weergoden waren ons deze dag helaas niet goed gezind, onze fotoborden hadden zwaar te lijden onder de hevige wind en onze informatiestand onder de harde regenbuien, maar de vele positieve reacties op onze campagne van de Gentenaren en toeristen maakten alles goed. Onze campagne ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ stond in hartje Gent, op de hoek van de Veldstraat.
De fotoborden van de dierenuitbuiting in de dierenfabrieken voor de vlees-, melk-, eieren- en visindustrie lieten de meeste voorbijgangers niet onberoerd, en ze waren blij met onze folders en persoonlijke uitleg. Voor Bite Back is deze campagne d é belangrijkste campagne om te voeren omdat mensen naar aanleiding hiervan hun eigen levenswijze onder de loep nemen, en daadwerkelijk veranderingen ten positieve voor de dieren doorvoeren. Lees hieronder wat mensen vonden van onze campagne in Gent.
Je kan onze ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne steunen met een financiële bijdrage. Hiervan laten we extra folders drukken, die we gericht verdelen. Een nieuwe, aanvullende folder is in de maak.
Informatie over hoe je ons kan steunen vind je hier.
Bite Back activisten vertellen:
- Een vrouw met haar dochter liepen voorbij. Ze zei dat ze zelf veganiste was en haar dochter vegetariër: “Mijn dochter drinkt nog melk en eet nog eieren, maar onze eieren en melk komen van een goede boer.” Toch liet ik haar dan de gevolgen zien van de melk- en ei-industrie, waardoor de dochter het overwoog om ook veganiste te worden. “Ik wist niet dat zulke dingen ook in de industrie voorkwamen…” Aan de stand kreeg ze een flink pakket folders mee om thuis eens op haar gemak door te nemen.
- Een jongeman is ons een vers vegan sapje komen brengen om zijn respect voor ons te tonen. Hij was zelf veganist en vond het enorm goed dat we de mensen eens informeerden over deze wanpraktijken.
- Terwijl een aantal ouders het blijkbaar het beste vonden om hun kinderen niet te laten informeren en hun ogen te bedekken bij het voorbijgaan, was er een mevrouw met haar twee dochters die zei: “Hier, vraag maar eens wat meer informatie over deze foto’s aan deze mensen, want ik vind het heel belangrijk dat jullie dit weten.” De ene dochter was al eens vegetariër geweest en was nu terug van plan om vegetarisch te eten.
- Dezelfde reacties kregen we van meerdere ex-vegetariërs. Deze krijgen van ons positieve aanmoedigingen om terug vegetariër te worden.
- Vegetariërs die langskwamen, informeerden we over het (na gebruik) slachten van haantjes, (alle soorten, ook biologische!) legkippen en de link melkindustrie-kalfsvleesindustrie-slachthuizen. Velen reageerden geschrokken omdat ze daar nog nooit van hadden gehoord of bij stilgestaan. Een aantal gaf aan over te willen stappen naar sojaproducten in plaats van zuivelproducten. Anderen gaven we meerdere folders mee over o.a. de melk- en eierenindustrie. Vegetariërs kunnen we zo vaak ook warm maken om de stap naar veganisme te zetten.
- Een vegetariër wou zijn vriend laten zien wat er allemaal achter het vlees zit dat hij opeet. Hij wist niet goed wat zeggen en dacht dat dit niet in België gebeurde. Hij ging proberen zijn vlees meer te vervangen door alternatieven.
- Positieve respons kwam er ook van de Gentse politie, die folders en een veganistisch kookboekje meenamen.
- Een vriendin van me die in Gent studeert en even langskwam wist niet goed wat ze zag. Ze at nog wel kip en vis, maar zal dit nu niet meer doen. “Ik word misselijk van deze beelden en ik snap niet dat mensen dit nog kunnen eten nadat ze dit gezien hebben.” Ze is nu vegetariër.
- Een groepje moslimjongeren vonden het enorm goed dat wij hier stonden, omdat ze vonden dat we de mensen hierover moeten informeren. Ze vroegen zich af of die lange transporten er nog steeds waren, en of deze nog altijd niet waren afgeschaft.
- Een vegetarische vrouw, die lid was van een orthodoxe kerk, vond deze beelden gruwelijk maar wel nodig. Hierdoor zouden de ogen van de mensen misschien wel eens opengaan.
- Een man had op de site gelezen dat Bite Back een actie in Gent deed. Hij kwam speciaal daarvoor een kijkje nemen. Hij at enkel nog maar vis, maar bij de informatie over de vissen was hij wat geshockeerd omdat zijn dokter altijd beweerde dat vissen eten zeer gezond was. Nu hij wist dat ze zoveel afzien, wilde hij geen vissen meer eten. Hijzelf informeerde zijn vriend over het leed dat vlees eten veroorzaakt. De heren maakten zich ook lid van Bite Back en kregen aan de stand folders mee, ook voor hun komend straatfeest.
- Een klasgenoot van een Bite Back activiste is onlangs gestopt met het eten van vis. Dit naar aanleiding van het artikel in de laatste Bite Back nieuwsbrief over de stress en de pijn die vissen ondervinden bij vangst en bij het doden (o.a. dat vissen in de praktijk onverdoofd worden opengesneden, om de ingewanden te verwijderen, waardoor de dieren ernstig pijn lijden). Het is namelijk al lang wetenschappelijk aangetoond dat vissen een zenuwstelsel hebben en, net als zoogdieren, pijn, stress en angst ervaren.