Bij onze campagne ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ ( én achter melk en eieren) laten we mensen gratis veganistische (100% plantaardige) lekkernijen proeven om te laten zien dat je 1. lekker kan blijven eten 2. veganistisch eten makkelijk te maken en toegankelijk is 3. het weinig moeite kost om gangbare dierlijke etenswaren te vervangen door 100% diervriendelijke. Afgelopen zaterdag verdeelden we, met dank aan onze Kelly, chocoladecakes, appel-kruimel-kaneel cake en pinda-chocolade muffins en werkelijk iedereen die ze proefden, vond ze lekker en was aangenaam verrast dat deze lekkernijen zonder dierlijke ingrediënten waren gemaakt.
Reclame voor veganisme en reclame voor diervriendelijker leven. Deze campagne is heel belangrijk om mensen te informeren over de wreedheden van een voedingsindustrie die teert op de uitbuiting en het doden van miljoenen dieren. Dat het anders kan tonen we graag. Onze activisten geven geduldig uitleg bij de fotopanelen over de maatschappelijke omgang met dieren, en attenderen het (internationale) publiek op de plantaardige alternatieven voor dierlijke producten als melk, eieren, vlees en vis. En dat we daarmee resultaat boeken voor de dieren is duidelijk: ook afgelopen zaterdag lieten mensen ons weten hun eetgewoontes te willen veranderen in het voordeel van de dieren.
Een aantal reacties die de Bite Back vrijwilligers noteerden:
- Bij het opzetten van de fotopanelen wil een vrouw meer uitleg bij de foto’s van de vissen. Zij is gechoqueerd over de manier waarop vissen worden gedood en bij de aanblik van de overvolle visnetten die niet alleen vissen kapot maken. Ze at al jaren geen vlees meer, maar besluit naar aanleiding van onze campagne ook te stoppen met vis te eten.
- Een vegetariër komt vragen of wij z’n Engelse vrienden meer willen vertellen over de behandeling van dieren in de vleesindustrie. Wij geven hen uitleg, Engelstalige folders en veganistische chocolade cake om te proeven. De vegetariër geven we meer informatie over het doden van pasgeboren haantjeskuikentjes voor de gehele (ook de biologische) eierenindustrie, en de link tussen kalfsvleesindustrie en melkindustrie. Alle drie zijn ze van zinnens hier meer mee te gaan doen.
- ‘We’ve just decided we will never eat meat again, starting from this day on!’, riepen twee meisjes, die van Duitsland waren overgekomen om naar de Sex Pistols te gaan kijken. Kijken naar de choquerende beelden uit de bio-industrie was voor hen voldoende om te besluiten om veggie te worden. Het toeval wou dat de activiste die met hen sprak tijdens de actie, hen ‘s avonds nog tegenkwam bij dat optreden. En dat ze woord hielden, bleek uit het bakje fruit dat ze op dat ogenblik bij toeval stonden te verorberen. ‘You see, we keep our promise. No more meat for us!’ Ze kwamen voor de muziek naar België, maar gaan met een mooie boodschap terug naar Duitsland.
- ‘Dat is verschrikkelijk gewoon,’ zegt een moslim man bij het zien van de beelden van kippen die aan de lopende band worden afgevoerd voor de slacht. ‘Ik eet sowieso geen varkensvlees, dat vol bacteriën zit, maar wel kip. Maar dit vind ik zo vreselijk… Misschien moet ik maar stoppen met kip?’
- Twee kindjes, de oudste zo’n 8 jaar, wilden vegetariër worden. De mama stond er aanvankelijk maar sceptisch tegenover, hoewel ze wel deels vegetarisch at, maar scheen deels overstag te gaan bij het proeven van onze vegan cake. Ze vroeg zich nog af waarom we eigenlijk melk en eieren zouden gebruiken, als je met enkel plantaardige ingrediënten zo’n lekker gebak kan maken.
- Een Franstalige meneer die in een slachthuis had gewerkt, vertelde hoe dieren die verondersteld werden verdoofd te zijn, dit vaak niet of nauwelijks waren. Hij was ermee gestopt omdat hij de wantoestanden in de bio-industrie niet meer kon aanzien en vond onze campagne geweldig.
- Een overtuigd vegetariër schrok van het feit dat ook voor melk en eieren dieren worden uitgebuit en gedood. Vooral het doden van pasgeboren haantjes en de foto van ongeboren kalfjes die nog in de buik van de moeder zaten toen deze geslacht werd omdat ze niet meer genoeg melk produceerde, trof hem diep. Hij was dan ook meteen overtuigd dat hij veganist moest worden, zijn enige bezorgdheid was dat hij niet goed wist wat hij dan wel kon eten. Gelukkig had onze activiste heel wat tips, en kon ze hem ook doorverwijzen naar de Bite Back-site en onze vele foldertjes over het onderwerp. Hij leek echt van zin het te proberen, omdat hij zichzelf daar veel beter bij zou voelen.
- Een beenhouwer/veetransporteur bevestigt dat stieren onrustig worden op weg naar de slacht met zicht op hun voorganger(s). Losgebroken stieren zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Hij heeft het over stieren en koeien die verdwaasd en gewond opstaan n ¡ een pinschot in de kop te hebben gehad en alsnog geschoten worden. Koeien die zwanger zijn en dus met foetus en al geslacht worden, dat gebeurt regelmatig. De beenhouwer geeft aan dat de halal/ koosjere slachting waarbij de nek zonder pinschot doorgesneden wordt, koeien enorm doet afzien en doet loeien van de pijn. Hij vindt dat verschrikkelijk. Over de foto’s van de huisvesting van kippen tot varkens: de man bevestigt het volkomen. ‘Dat is de realiteit’, geeft hij rustig aan.
- Een groep kinderen van rond de 12 schrikt enorm van het dierenleed op de foto’s. Ze wisten niet dat het er zo aan toeging voor de dieren. Ze nemen uitgebreid de tijd voor een rondleiding bij de panelen.
- Een jongen eet al regelmatig vegetarisch aangezien zijn vader vegetariër is en maakt zijn vrienden trots duidelijk dat een vegetarische hamburger erg lekker is ! De stoere praat van sommigen van hen verstomt als sneeuw voor de zon na het zien van de beelden.
- Een Bite Back activist gaf een foldertje ’10 veggie tips’ aan een jongeman. Hij kende de organisatie en stond volledig achter onze standpunten. Zo wist hij ook veel over dierenrechten en via het internet had hij al vele foldertjes besteld, die hij dan in zijn plaatselijke bibliotheek ging leggen. Hij was zelfs bijna veganist. Daarna proefde hij nog een vegan snack en hij vond het enorm lekker. Hij bleef nog een hele tijd zitten en zei daarna dat hij nog ging terug komen voor de Indische snacks.
- Een journaliste uit Oxford, die eventjes naar België kwam omdat haar man de Antwerp Iron Man meedeed, vond de actie schitterend. Ze zei dat het bewustmaken van mensen heel belangrijk is. Ook in haar artikels heeft ze het heel vaak over de manier waarop dieren worden behandeld als dingen die geld opbrengen i.p.v. als levende wezens. Ze zei dat ze bijna altijd vegetarisch en ook veel veganistisch at. Ze wenste ons nog heel veel succes met onze actie.
- Een broer en zus bleven eventjes staan aan onze fotoborden. Ze zeiden dat ze vegetariër waren. Toen ik hen het bord met de ongeboren kalfjes/kistkalveren liet zien en er uitleg over gaf, waren ze zeker van plan om soja- en/of rijstmelk te drinken. Ze zeiden dat ze dit helemaal niet wisten, ze dachten dat melkkoeien een heel goed leven hadden. Ik heb hen het foldertje “Waarom veganisme?” gegeven en dit gingen ze zeker eens lezen.