Olifant en Tijger geven circusdirecteur van Bouglione een koekje van eigen deeg

18-09-2004

Brussel – Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back zullen komende zaterdag voor de ingang van circus Bouglione – vlak voor de aanvang van de middagvoorstelling -, verkleed als circustijger en circusolifant, met behulp van stokken, olifantenhaak en zweep de ‘circusdirecteur A. Bouglione’ een lesje in ‘humane’ dressuur geven.

Voor é énmaal de omgekeerde circuswereld: want in het circus worden wilde dieren opgesloten in absurd kleine dierenverblijven, kooien, vastgelegd aan kettingen en tegen hun wil met o.a. bovengenoemde attributen gedwongen tot het uitvoeren van stompzinnige en onnatuurlijke acts.
De andere Bite Back activisten houden borden op met foto’s van gekooide en geketende dieren in circussen.

Datum:  zaterdag 18 september
Tijd :     13.30 uur, voor de aanvang van de middagvoorstelling
Plaats:   circus Bouglione, Avenue du Gros Tilleul/ Dikkelindenlaan, Brussel

Circus Bouglione is een fel voorstander van het gebruik van wilde dieren in het circus en misbruikt roofdieren zoals panters, jaguars, poema’s en olifanten om circusacts mee te doen.
Bouglione lobbyde onlangs – succesvol, zo blijkt – bij minister Rudy Demotte, bevoegd voor dierenwelzijn, voor het behoud van wilde dieren zoals olifanten en roofdieren in circussen.  Bite Back is voor het circus en voor amusement, maar tegen het gebruik van dieren in circussen. De huisvesting (enkele vierkante meters voor wilde dieren!), de gewelddadige dressuur en het transport van dieren is buitengewoon dieronvriendelijk en is absoluut niet in overeenstemming met de instinctmatige en soorteigen behoeften van de dieren.  Bite Back kiest voor actie ter plaatse om het publiek de andere, mindere fraaie kant van een circus met dieren te tonen.

‘Circus Bouglione probeert met goedkope trucjes het publiek en de politiek wijs te maken dat dieren het prima naar hun zin hebben in het circus. Dat gaat wellicht wel op voor de menselijke circusartiesten:  de dierenslaven van Bouglione  echter zijn onvrijwillige deelnemers aan het spektakel, worden gedegradeerd tot willoze marionetten en veroordeeld tot levenslange opsluiting’, aldus  Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.

Meer informatie over het misbruik van circusdieren kan u vinden op: https://www.biteback.be/action/class_action.php?act=12