Oké, en dan nu de beelden!

17-12-2005

In mijn colums heb ik het afgelopen jaar vaak geschreven over dierenrechten en over onze maatschappij die zo doordrenkt is van geaccepteerde, grootschalige dierenmishandeling en -uitbuiting. In al mijn colums kan je é én duidelijke lijn zien: ik vraag namelijk of jij ook betrokken wilt worden bij de strijd voor de rechten van dieren. Ik tracht te motiveren en te activeren. Ik probeer je ook te laten inzien dat dierenrechten bij jezelf beginnen omdat je dagelijks positieve keuzes kan maken voor weerloze dieren. Bij Bite Back zetten we ons 100% in voor dieren en wij vragen je om samen met ons de dieren de hand te reiken en ze niet aan hun lot over te laten.

 

We leven in een maatschappij waarin de uitbuiting en het doden van miljoenen weerloze dieren wettelijk wordt toegelaten. Van de overheid mag je van alles doen met dieren. Je mag ze gebruiken in dierproeven, voor hun vlees, voor melk, voor hun eieren, voor hun vel, voor hun vacht, je mag ze inzetten voor geld in wedstrijden, je mag ze tentoonstellen in krappe kooien, je mag ze levenslang laten opsluiten, je mag ze afschieten, je mag met ze sollen in tv-programma’s, je mag een dier al zijn waardigheid afnemen en je mag hun leven afnemen. En ieder excuus wordt aangewend. De termen dierenwelzijn en diervriendelijk worden te pas en onpas ingezet om het geweten wat te sussen en de bevolking blind te houden voor het lijden en het doden van miljoenen dieren. Misleiding. Afleiding. Maar durf hier doorheen te prikken.

Wetten zijn subjectief en tijdsgebonden. Als het op dieren aankomt staat de wet aan de kant van de uitbuiters en niet aan de kant van de onderdrukten. Maak je daarover geen illusies. Net zoals we nu beschaamd op de slavernij van zwarte mensen in de VS terugkijken, hoop ik ook op een tijd dat wij met grote schaamte terug zullen kijken op wat wij dieren allemaal aandoen. Ik meen werkelijk dat wij, dierenrechtenactivisten, voorvechters zijn van een nieuwe beweging, net zoals er destijds voorvechters waren van de strijd voor vrouwenrechten en voor de afschaffing van de slavernij. Vechten voor veranderingen. De geschiedenis leert ons telkens weer dat de mensheid bang is voor veranderingen en met moeite slechte gewoontes kan loslaten. Het makkelijkste zou zijn om je kop in het zand te steken en te zeggen: ik zit mijn tijd uit, het is allemaal wel zo, maar ik kan er toch niet veel aan doen. Maar ik hoop je te laten inzien dat het wel uitmaakt dat jij iets zegt, iets doet, een statement maakt, je aansluit bij de dierenrechtenbeweging en dat jij onderdeel kan zijn van een steeds grotere wordende groep mensen die zich bewust wordt van wat de dagelijkse gruwelijke werkelijkheid is voor dieren. En het verbloemen doen we niet bij Bite Back. Dat is nu juist onze kracht. We staan vierkant achter de dieren. We willen radicale veranderingen voor dieren.

 

Vanaf nu kan je ook terecht op Bite-TV.

 

Hieronder een selectie van enkele filmpjes die sterke indruk op me maakte, en alles vertellen over waarom ik me inzet voor dierenrechten. En ik hoop dat jij ze ook wilt zien en er niet van weg kijkt, maar ze uitziet, omdat ik denk dat ze jou een kijkje gunnen in een wereld die je normaliter niet zou zien. En dan hoop ik dat je beseft dat ook jij een belangrijke rol speelt in de strijd voor dierenbevrijding. Je bent van harte welkom om samen met Bite Back te strijden voor dierenrechten.

Voor het nieuwe jaar wens ik de dieren veel nieuwe advocaten toe: mensen zoals jij! Happy New Year voor jou en alle andere dieren op deze wereld!

 

 

Voor de dieren,

Marianne Huiberts,
Voorzitter Bite Back vzw