Octopussen, krabben en kreeften erkend als ‘bewuste wezens’ in VK

22-11-2021

Octopussen, krabben en kreeften worden in het VK erkend als ‘bewuste wezens’ nadat een review van meer dan 300 studies concludeert dat ze o.a. pijn en angst kunnen voelen. De dierenwelzijnswet in het VK wordt bijgewerkt om de dieren er in op te nemen.

De dieren worden erkend als ‘bewuste wezens’ (sentient beings), wat wordt gedefinieerd als “het vermogen om gevoelens te hebben, zoals gevoelens van pijn, plezier, honger, dorst, warmte, vreugde, comfort en opwinding.” Dat de dieren voelende wezens zijn, concludeerde een review van meer dan 300 wetenschappelijke studies.

Vrijdag kondigde de Britse regering aan dat tienpotigen en koppotigen nu onder de Animal Welfare Bill zullen vallen. Concreet gaat het o.a. over krabben, kreeften, garnalen, rivierkreeften, octopussen en inktvissen. Hoewel de review bepaalde aanbevelingen deed rond het omgaan met de dieren, zegt de Britse regering dat ze geen invloed hebben op de huidige visserij, maar dat dit er wel voor zorgt dat dierenwelzijn in toekomstige besluiten meegenomen wordt.

Eenmalige donatie


Steun ons werk voor de dieren