Nieuwe Veggie Campagne van Bite Back: ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’

16-09-2006

Antwerpen – Zaterdag 16 september startte Bite Back op de Wapper in Antwerpen met een nieuwe, blijvende campagne, onder het motto ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’.
Bite Back zal de komende maanden diverse steden aandoen met 12 grote tentoonstellingspanelen met daarop indringende foto’s van dieren uit de bio-industrie, van veetransporten en slachthuizen. Contrasterend met de confronterende beelden op de panelen hangt er aan de stand een groot spandoek met leuke dierenkoppen met de uitnodigende tekst van de campagne.

 

Doel van de nieuwe campagne is om een groter publiek te informeren over het trieste lot van miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie (intensieve veehouderij), en een diervriendelijke levenswijze te promoten die met dierenrechten samengaan: vegetarisme en veganisme. Zowel aan de stand als bij de tentoonstellingspanelen staan Bite Back vrijwilligers om het publiek te informeren.

Jaarlijks worden alleen al in België bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Onder het motto: ‘Red 35 dieren per jaar. Eerst nadenken, dan eten’, wil Bite Back het publiek een kijkje gunnen in de gesloten schuren van de bio-industrie en hen bewust maken van dit dierenleed.

‘Landbouwdieren moeten gedwongen pijnlijke lichamelijke ingrepen, mishandelingen en slachtingen ondergaan. Allemaal zaken die we niet zouden tolereren indien we dit zouden doen met honden en katten. Maar als het om pijn en angst, maar bijvoorbeeld ook op levensvreugde en plezier aankomt, zijn alle dieren gelijk’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Miljoenen landbouwdieren in België worden mishandeld en verminkt door ze – zonder verdoving (!) – te ontdoen van bijvoorbeeld staarten, tanden, geslachtsdelen, snavels, hoorns en het aanbrengen van oorlabels. Een greep uit de wreedheden van de vlees – en visindustrie: fokzeugen (vrouwelijke varkens) slijten hun korte levens tussen ijzeren stangen waarin ze nauwelijks kunnen bewegen, zelfs tijdens de bevalling in het kraamhok liggen ze tussen ijzeren stangen, miljoenen pasgeboren kuikenhaantjes worden meteen na de geboorte levend versnipperd of vergast omdat ze geen eieren leveren, eenden, kippen en kalkoenen worden met duizenden in schuren opgesloten zonder frisse buitenlucht en zonder de kans op het uiten van natuurlijk gedrag, kalfjes worden na de geboorte direct bij de moeder-melkkoe weggehaald en met name de stierkalfjes worden in krappe kisten gehuisvest, vetgemest en jong geslacht, melkkoeien worden al na 5   6 jaar geslacht terwijl ze 20 jaar kunnen worden,  en miljoenen vissen sterven een verstikkingsdood, worden levend geplet of levend gestript (zonder verdoving ontdaan van hun ingewanden en bloed).

Bite Back bedankt de volgende dierenorganisaties voor het beschikbaar stellen van fotomateriaal:

CIWF-Nederland, PETA- Duitsland, VIVA! , Wakker Dier en Animal Aid.

Bite Back bedankt ook speciaal de Indische Gemeenschap van Antwerpen voor de lekkere veganistische hapjes die gratis werden aangeboden aan de voorbijgangers.