Dierenrechtenorganisatie Bite Back verraste zaterdag in Brugge wandelaars en shoppers met heerlijke plantaardige hapjes. We informeerden op het Simons Stevensplein talrijke nieuwsgierigen over de nefaste gevolgen van de vlees-, zuivel-, vis- en eierenindustrie op de dieren, het milieu, de wereldhongerproblematiek en de volksgezondheid. Aangrijpende foto’s laten ons het lot zien dat jaarlijks meer dan 60 miljard dieren wereldwijd ondergaan. Dit dierenleed wordt immers zorgvuldig uit het gezichtsveld gehouden. Met deze campagne ‘Nadenken voor je Eet Bespaart Dierenleed’ willen we de consument empoweren om mens- en diervriendelijke keuzes te maken.
Focus op de dieren
Met deze actie vraagt Bite Back aandacht voor de dieren die we consumeren. Meer en meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dieren sociale, emotionele, intelligente en communicatieve wezens zijn. Varkens zijn na de mens, dolfijnen en walvissen, en mensapen de vierde intelligentste wezens op aarde. Koeien sluiten levenslange vriendschappen. Kippen hebben volgens deskundigen gesofisticeerd sociaal gedrag. Wetenschappers aan de universiteit van Cambridge toonden aan dat schapen in intelligentietests evengoed scoren als apen, op sommige tests zelfs zoals mensen. Het voornaamste is dat ze net als ons of onze huisdieren plezier, vreugde, verdriet en pijn kunnen ervaren.
Blinde vlek
Toch krijgen we deze dieren in onze samenleving nauwelijks nog te zien, tenzij op ons bord. We staan zelden stil bij wat daaraan vooraf is gegaan. De meeste dieren ‘leven’ levenslang opgesloten in kale, donkere stallen. Ver uit ons zicht en bewustzijn. Hun leven is kort en miserabel. Hun doodsangsten zijn intens en onverbiddelijk. Dat laat Bite Back ons zien. Dat getuigen ook de undercoverfilms die met regelmaat van de klok het zonlicht zien. Praktijken die de sector zorgvuldig uit de media wilt houden. Informatie waarop de consument nochtans recht heeft. Een goed geïnformeerde consument is er immers twee waard. Men kan bewuster kiezen.
Win, win, win, winsituatie
Een plantaardige voeding doet ons allen goed: de mens, de dieren, de biodiversiteit, en milieu, mensen in het zuiden en volgende generaties. Mensen hebben goede bedoelingen maar weten vaak niet hoe ze de overschakeling kunnen maken naar een dieet waarbij we allemaal winnen. Bite Back reikt mensen concrete tips , informatie en recepten aan over hoe het ook anders kan. Meer informatie vind je op deze website.