Naakte Belgische dierenrechtenactivisten in de startblokken tegen wrede stierenrennen in Pamplona

04-07-2005

Pamplona, Spanje – Zestien Belgen zullen morgenmiddag deelnemen aan het ‘Naakte Mensenrennen’ in de Spaanse stad Pamplona.

De jongste Belgische deelnemer is de 6-jarige vegetariër Seppe Franx. Twee dagen voor de officiële start van de bekende stierenrennen zullen activisten van de Belgische dierenrechtenorganisatie Bite Back – met weinig meer aan dan een paar schoenen, stierenhorentjes en de traditionele rode sjaal –  zich dinsdag 5 juli om 13.00 uur  aansluiten bij de naar verwachting 600 activisten van de internationale dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert PETA deze ludieke mensenrennen als protest tegen het martelen en doden van stieren in fiësta’s en stierengevechten in Spanje. De naaktlopers zullen symbolisch dezelfde route lopen als de stieren, beginnend bij de Santo Domingo Corrales, de plaats waar de stieren gelost zullen worden en eindigend bij de imposante arena Plaza de Toros.  De deelnemers aan het ‘Naakte Mensenrennen’ komen van over de hele wereld: vanuit onder andere Canada, de Verenigde Staten en uit bijna ieder Europees land.

Vorige week keurde het Hooggerechtshof in Navarra PETA’s verzoek om de mensenrennen door de stad te laten lopen goed, nadat eerder de lokale overheden in Pamplona dit verzoek afwezen. Het ‘Naakte Mensenrennen’ kan dus plaatsvinden, zoals ook de vorige 3 jaren.

Het stierenrennen is een door toeristen gedreven evenement, maar de meeste bezoekers hebben geen enkel idee van de wreedheid waaraan de stieren v ³ ³r, tijdens en na het rennen worden onderworpen. Elektrische prikstokken en steekwapens worden gewoonlijk gebruikt om de stieren te kwellen en ze op hol te doen slaan. Tijdens hun vlucht lopen de dieren kneuzingen, snijwonden en gebroken botten op. In de stierengevechten na de wedloop worden de stieren vaak met opzet verzwakt met kalmerende middelen en een pak slaag en wordt er vaseline in hun ogen gewreven zodat ze minder in staat zijn de aanvallen van hun beulen te weerstaan. Het einde van het gevecht is altijd van tevoren bepaald: de dood van de stier.  Volgens The New York Times komt op z’n minst 90 procent van de toeristen die een stierengevecht hebben bijgewoond nooit meer terug nadat ze getuige zijn geweest van het lijden van de dieren.

Van donderdag 7 juli tot en met donderdag 14 juli 2005 worden de stierenrennen in Pamplona georganiseerd. Gedurende acht dagen worden er dagelijks groepen stieren door de nauwe straatjes richting de arena gejaagd.  Honderden sensatiezoekers lopen voor de stieren uit en dagen de stieren uit.  In de arena worden de stieren ‘s avonds gedood tijdens reguliere stierengevechten.

Meer informatie over het ‘Naakte Mensenrennen’: www.runningofthenudes.com

Contactpersonen, aanwezig in Pamplona:

Benjamin Loison van Bite Back, bereikbaar op de volgende telefoonnummers:          32 486 601666  (of  eventueel op 32 498 390286)

Sean Gifford van PETA,  bereikbaar op telefoonnummer: 44 773 457 9092