Het aanbod aan gezonde, veganistische alternatieven voor melk is vandaag de dag erg gegroeid. Er zijn gezoete maar ook ongezoete varianten, met een smaakje of naturel. Maar welke is nu de beste om in je kopje koffie te doen? In dit artikel zetten we de beste melkvervangers voor in de koffie op een rij.
Cashewmelk
Cashewnoten zijn een goede bron van eiwitten, ze zijn rijk aan vitamine B en E maar ook aan mineralen zoals magnesium, zink, koper en ijzer. Verder bestaan de noten uit gezonde, onverzadigde vetten, ze bevatten een lager vetgehalte dan andere noten zoals amandelen, pinda’s, walnoten en pecannoten. De goede vetten hebben een positieve invloed op de bloeddruk en cholesterol.
Doordat cashewnoten van nature al wat zoeter smaken zijn ze geschikt voor in de koffie. Verder zorgt de melk ervoor dat jouw latte er heerlijk romig van wordt. Het merk Alpro heeft bijvoorbeeld een cashewdrink in haar assortiment.
Hazelnootmelk
Hazelnootmelk bevat wat meer calorieën en minder eiwitten in vergelijking met andere soorten notenmelk. Doordat het vezelrijk is helpt het bij het stimuleren van de spijsvertering en het verlagen van de cholesterol.
De nootachtige smaak zorgt voor een lekkere toevoeging aan je koffie. Een goede hazelnootmelk vind je terug in het assortiment van Alpro of Lima.
Havermelk
Sterk in opmars is havermelk. Het heeft een lichtzoete smaak en een structuur die vergelijkbaar is met die van magere koemelk. De melk bevat een gemiddeld aantal calorieën en telt meer eiwitten dan andere vegan melk. De drank bevat meer vezels dan andere melksoorten wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Zowel de gezoete als de ongezoete variant zijn rijk aan koolhydraten en (natuurlijke) suiker.
De baristaversie van Oatly is een goed voorbeeld van havermelk voor in de koffie. Ze zorgt voor een mooie schuimkraag en maakt de koffie romig en lichtzoet.
Sojamelk
Sojamelk was lang de me meest populaire plantaardige melk. Qua samenstelling lijkt deze melk het meest op koemelk. Naast het feit dat sojamelk wel wat calorieën bevat vormt het een goede bron van eiwitten en calcium. De drank bevat isoflavonen en fytosterolen, dit zijn stoffen die beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten, botontkalking en een hoog cholesterolgehalte.
Met sojamelk kan je de perfecte cappuccino’s en lattes creëren. Denk hierbij maar aan de Barista sojamelk van Alpro.
Amandelmelk
Inmiddels is nu amandelmelk het meest populaire alternatief voor melk. Amandelmelk is beschikbaar in verschillende smaken en worden vaak versterkt met vitaminen en mineralen. Ongezoete amandelmelk heeft vergeleken met koemelk minder calorieën (40 kcal vergeleken met 149 in koeienmelk), het bevat bijna vier keer minder vet, er zit geen lactose of suiker in en is vrij van verzadigde vetten waardoor het geen invloed heeft op je cholesterol.
De plantaardige melkvervanger is qua smaak een beetje zoet en nootachtig. Het kan schiften wanneer je het verwarmt maar om dit probleem op te lossen kan je er kokosmelk aan toevoegen. Kokosmelk bevat veel vet maar schift niet tijdens het verwarmen. Hiervoor gebruik je best de Amandelmelk van Dream samen met de Koko Dairy Free voor het scheutje kokosmelk.
Speltmelk
Deze plantaardige melk bevat een gemiddeld aantal calorieën en is laag in eiwitten. De drank bevat wel gluten aangezien spelt een graansoort is. Het is dus niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.
Speltmelk werkt wel ideaal als natuurlijke zoetstof in de koffie. Voor een lekkere speltmelk ga je best is kijken bij de producten van Lima.