Melk niet goed voor elk – Hasselt

19-11-2018

Afgelopen zaterdag trotseerden enkele van onze activisten de koude om het Hasseltse publiek te informeren over het leed dat schuilgaat achter zuivel. We lieten mensen proeven van zuivelvervangers, zoals chocomelk van soja, vanilledrink van amandel, kokosdrink, … maar ook sojayoghurt met een lekker smaakje. De ultieme kans om het gesprek aan te gaan. Wat vonden ze ervan? Gebruikten ze (veel) zuivel? Wisten ze in welke winkels ze dit konden kopen?

Alternatieven voor melkproducten

Er werden heel wat proevertjes uitgedeeld en heel wat mensen geïnformeerd. Het werd duidelijk dat er vaak gedacht wordt dat koeien gewoon melk geven. Wanneer we de vergelijking maken met het krijgen van een baby als mens, zijn velen verbaasd. De klik volgt al snel dat het logisch is dat een koe een kalf moet krijgen om melk te geven. Het laten proeven van alternatieven en tips geven om gerechten aan te passen, is voor velen een goed startpunt. We kregen dan ook heel wat reacties dat er vanaf nu zeker meer plantaardige zuivel gekocht ging worden.

Naast onze Maak Een Verschil-brochure, gaven we een handige flyer mee waarop de zuivelvervangers in de verschillende supermarkten stonden aangegeven. Er zijn niet alleen alternatieven voor melk, zoals soja-, rijst- , haver- of amandeldrink. Er is ook sojayoghurt en pudding, vegan margarine en sojakwark. Tegenwoordig vind je zelfs vegan alternatieven voor kaas in een aantal supermarkten.