Zondag 24 april kwamen we samen met meer dan 100 actievoerders op het Martelarenplein in Leuven. We liepen met Animal Rights mee in de Mars op Wereldproefdierendag en vroegen aandacht voor het lot van de dieren. Wereldwijd worden bijna 200 miljoen dieren gebruikt in pijnlijke proeven. In Leuven is het enige laboratorium in België dat nog testen uitvoert op apen.
Meer dan een half miljoen proefdieren in België
Dieren worden vergiftigd, verblind, verwond en gedood door dierproeven. Elk jaar worden wereldwijd bijna 200 miljoen dieren gebruikt in dierproeven. 200 miljoen dieren worden opzettelijk besmet met ziektes, worden vergiftigd of verbrand. Miljoenen dieren die worden mishandeld, gebroken, beschadigd en weerloos gedood.
België staat in de top 5 van Europese landen met hoogste aantal proefdieren dat ernstig pijn lijdt. Geen plaats om trots op te zijn. Meer dan een half miljoen dieren lijdt onder de proeven die op hen worden uitgevoerd in België. De grootste slachtoffers zijn muizen, kippen, zebravissen, ratten en konijnen. De wetenschap is het er thans over eens; dieren kunnen pijn voelen. Kippen communiceren met hun kuikens, muizen hebben een goed geheugen en houden van spelen en konijnen herinneren zich negatieve ervaringen maar maken ook sprongetjes van geluk.
Europees burgerinitiatief
De EU stelde een verbod in op dierproeven voor cosmetica. Echter, dieren lijden nog steeds onder proeven die uitgevoerd worden voor o.a. de ingrediënten voor deze cosmetica. Hoog tijd dat het verbod doorgetrokken wordt dus! Teken het Europees burgerinitiatief en vraag voor veilige cosmetica zonder gebruik van dierproeven in de EU. Vergeet het niet te delen met vrienden om zo voor 31 augustus het miljoen handtekeningen te behalen!
Proeven op dieren zijn niet ethisch verantwoord
Algemeen coördinator van Bite Back, Sara, vermeldde in haar speech: “Honderden artsen, wetenschappers en ex-dierproefnemers vechten voor een wereld zonder dierproeven. Een wereld met alternatieven die veilig zijn voor dier, mens en milieu. Modern en veilig onderzoek dat weg gaat van vastgeroeste, ouderwetse, slechte en onveilige dierproeven. Wij weten dat het ethisch verkeerd is om proeven op dieren uit te voeren, maar er zijn ook genoeg medische en wetenschappelijke redenen.
We hebben het recht niet om andere dieren als onderwerp van onderzoek of experimenten te gebruiken. Net zoals we het recht niet hebben om op mensen te experimenteren zonder hun toestemming. We komen op voor onze eigen rechten, maar laat ons ook blijven opkomen voor dierenrechten en blijven strijden tegen dierproeven. Want de dieren achter laboratoriumdeuren blijven roepen!”
Tijd voor alternatieven
Hoog tijd dat onderzoeksinstellingen en overheden hun tijd, energie en middelen in alternatieven voor dierproeven stoppen. Heel wat wetenschappers waaronder dokters halen al jaren aan dat er veilige en preciezere alternatieven voor dierproeven moeten komen. Activisten voeren al jaren actie voor alternatieven. Het is nu aan de overheid en moderne onderzoeksinstellingen om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor deze alternatieven!