Marathonactie tegen dierproeven bij Roche, Novartis, Air France en ambassade Mauritius

14-10-2005

Brussel/Vilvoorde – Activisten van Bite Back en Respect voor Dieren België stonden op vrijdag 14 oktober al om 8:00 uur bij farmaceutisch bedrijf Roche om luid protest te laten horen tegen het proefdierenbeleid van Roche en hun connectie met het beruchte dierproeflaboratorium Huntington Life Science (HLS) in de UK. HLS is de afgelopen jaren meerdere malen geïnfiltreerd door zowel de media als dierenrechtenactivisten. De undercoverbeelden brachten telkens weer de enorme wreedheid van dierproeven naar boven.

De Zwitserse firma Roche in Vilvoorde is é én van de grootste opdrachtgevers van het commerciële proefdierencentrum HLS. Roche vervaardigt een uitgebreid gamma producten zoals geneesmiddelen, vitamines en chemicaliën voor de industrie. Zij zijn o.a. verantwoordelijk voor een dierproefstudie bij HLS waarbij 64 primaten gruwelijk gedood werden en voor verregaande wreedheid ten aanzien van dieren voor het testen van de voedselkleurstof Canthaxathin. Toen de Britse overheid het middel verbood in 1988 stopte HLS pas maanden later met de weerzinwekkende testen, die in opdracht van Roche gebeurden. Ook kreeg Roche problemen met het geneesmiddel Posicor, dit middel was uitgebreid getest op proefdieren o.a. in HLS. Het middel veroorzaakte de dood van tientallen menselijke slachtoffers. Het Amerikaanse bureau voor voedsel en geneesmiddelencontrole (FDA) zei over  Roche’s Posicor ‘dat er verschillende veiligere alternatieven beschikbaar zijn.’ 
Uit het lood geslagen door ons luidruchtig protest kozen een aantal werknemers van Roche het hazenpad en gingen liever koffie drinken bij het pompstation aan de overkant. Sommige werknemers van Roche hadden het dan weer druk in hun poging de vreedzame activisten (en spandoeken) bij de arriverende auto’s van werknemers weg te houden, die door ons werden verwelkomd met duidelijke confronterende foto’s van gemartelde proefdieren, spandoeken en megafoons.

Rond 10:30 uur was het tijd om af te reizen naar de volgende grote opdrachtgever van gruwelijke dierproeven bij HLS: de farmagigant Novartis, eveneens gevestigd in Vilvoorde. Multinational Novartis laat dus dierproeven doen en is jarenlang actief betrokken geweest bij weerzinwekkende genetische manipulatieproeven op honderden apen en varkens, die onder andere bij HLS werden uitgevoerd. In het volgende dossier kan je alles lezen over dit soort van gruwelijke proeven.

Novartis heeft problemen gehad met de volgende (volop op proefdieren geteste) medicijnen:
Zelmac, Clozapine, Methysergide , Glivec, Miacalcic. Deze medicatie veroorzaakte verschillende nefaste bijwerkingen bij mensen.

In de hal van het Novartis-gebouw konden we met onze megafoon luid en duidelijk de stem van de dieren vertegenwoordigen. Ook buiten stonden activisten met megafoon, spandoek en borden. Al snel stonden er een aantal nerveuze managers van Novartis in de hal. Zij trachtten de activisten wijs te maken dat Novartis geen dierproeven doet en alleen nog maar met computers werkt.  Nu weten we dat de farmaceutische industrie niet op het laatste leugentje betrapt is, maar braaf als we zijn, waren we toch benieuwd naar deze ‘wereldprimeur’. Op het vodje papier dat we overhandigd kregen stond al in de eerste zin te lezen dat dierproeven nodig waren voor de ontwikkeling van medicijnen. Als Novartis denkt ons met deze ‘strategie’ af te schepen, dan zullen ze iets eerder moeten opstaan en moeten weten dat internationale dierenrechtenactivisten Novartis zijn grote aandeel in het proefdierenleed niet tolereren en zullen blijven strijden voor afschaffing van dierproeven.  Onze adviezen om contact op te nemen met artsen, wetenschappers en ex-dierproefnemers die op wetenschappelijke gronden tegen dierproeven zijn en die Novartis graag zouden willen informeren over alle onderzoeksmethoden zonder dierproeven, werden in de wind geslagen.
De middag was gereserveerd voor acties bij Air France en de ambassade van Mauritius. Air France blijkt de spil te zijn in het vervoer van proefdieren, met name van makaakapen uit Mauritius. Dit betekent big business voor Air France.  In 1993 vloog Air France nog 1441 primaten naar Amerika, in 1999 waren dit er al 3200. Ook vliegt Air France makaakapen naar Parijs waar ze via  proefdierenimporteurs worden verkocht aan universiteiten, dierproefinstituten en farmaceutische bedrijven. Ook aan de beruchte commerciële laboratoria Covance en HLS. Beide bedrijven werden meerdere keren geïnfiltreerd door dierenorganisaties en de media. Hier vind je die undercoverbeelden van proefdierencentra Covance en HLS.
De meeste vliegtuigmaatschappijen zijn onder druk van dierenrechtenacties gestopt met het vervoeren van proefdieren. Onlangs stopte Air China, British Airlines en Air Mauritius nog met het vervoer van alle proefdieren.  Mauritius is de grootste exporteur van apen aan proefdiercentra. Op het eiland staan drie grote apenfokkerijen die op commerciële basis de apen uit het wild vangen en de gefokte dieren doorverkopen aan dierproefcentra wereldwijd.
Bij het hoofdkantoor van Air France op de Louizalaan in Brussel trokken onze megafoons, spandoeken en onze aap volop de aandacht. We konden veel voorbijgangers informeren over de betrokkenheid van Air France in de grootschalige proefdierenhandel.

De dag eindigde om 16:30 uur bij de ambassade van Mauritius waar we gedurende anderhalf uur actie voerden. De ambassade is gevestigd in een buurt waar veel mensen voorbij komen. Een ideale locatie om actie te voeren en om veel mensen te informeren.

Dit was niet de eerste keer dat we bij deze bedrijven stonden en het zal zeker niet de laatste keer zijn. We zullen blijven strijden tegen de dierproevenindustrie en allen die bij de handel in proefdieren betrokken zijn.

Een interessante kritische website over de minder frisse kant van de farmaceutische industrie vind je hier.

Bite Back en Respect voor Dieren België hebben zich aangesloten bij de internationale campagne voor proefdieren Gateway to Hell. Meer informatie vind je op www.gatewaytohell.net

Wat kan jij doen?

Doe mee aan onze schrijfactie Mauritius – Van paradijs naar apenhel