Luid protest in Brussel tegen de start van de zeehondenjacht in Namibië

08-06-2011

Brussel –Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft zich met internationale collega’s verenigd in de ‘The Seals of Nam’ coalitie. Protesten zijn er onder andere in Nederland, België, Australië, Zuid-Afrika en Israël. Woensdag 8 mei protesteerde Bite Back met 25 activisten voor de tweede keer luid en vastberaden bij de Namibische ambassade in Brussel. Het was duidelijk dat onze boodschap aankwam bij de medewerkers van de ambassade! De zonnige stranden van Namibië zullen van juli tot november weer rood kleuren van het zeehondenbloed. De meeste mensen kennen de gruwelijke beelden van de Canadese zeehondenjacht, maar in wreedheid wordt deze jacht zeker geëvenaard door de Namibische zeehondenjacht. Deze jacht kon tot voor kort zonder weerstand plaatsvinden: daar is nu verandering in gekomen.

Undercoverbeelden van Bont voor Dieren van de Namibische zeehondenjacht kan je hieronder bekijken:

 

Beelden van de afslachting in 2007 vind je hieronder:

 

Voordat de ecotoeristen de Namibische zeehonden (‘fur seals’)kolonie kunnen bewonderen, vegen bulldozers gedurende een aantal maanden dagelijks eerst het bloed van de doodgeknuppelde en neergeschoten zeehonden van de stranden weg. Zodoende weet het publiek niets van deze moordpartij! Deze wreedheid kost jaarlijks het leven aan 91.000 zeehonden: 85.000 zeehondenpups worden de kop ingeslagen, en regelmatig levend (!) gevild voor hun bont. Veel van deze pups zogen nog bij hun moeders. Ze worden van hun moeders weggedreven, en van de stress en angst spuwen de arme dieren de moedermelk uit terwijl hun hoofdjes door zeehondenjagers meedogenloos worden ingeslagen. 6.000 zeehondenbulls worden eveneens neergeschoten.  Beelden van deze jacht zijn er bijna niet. De onderzoeksjournalisten van Bont voor Dieren die de jacht filmden werden belaagd en bedreigd door de zeehondenjagers, en door de Namibische overheid gearresteerd.  Waarnemers zijn niet welkom!
De Namibische zeehonden zijn nota bene een bedreigde diersoort (ze vallen onder de CITES-wetgeving). De populatie heeft al flink te lijden onder de overbevissing, afname van hun leefgebied en verhongering,  maar dat weerhoudt de Namibische regering er niet van om elk jaar opnieuw een vergunning af te geven aan zeehondenjagers. Er is nog maar é én beruchte Australische/Turkse bonthandelaar,  Hatem Yavuz, die deze zeehondenvellen opkoopt. Ook deze man wordt internationaal belaagd door dierenvrienden. Eerdere pogingen van dierenvrienden om deze jacht af te kopen, liepen tot nu toe op niets uit.
Dierenrechtenorganisatie Bite Back is de harde houding van de Namibische overheid grondig beu en heeft zich aangesloten bij het internationale verzet tegen deze nog redelijk onbekende zeehondenjacht.  Met confronterende borden en  een groot spandoek met bloederige beelden van deze zeehondenjacht zullen een dertigtal Bite Backers post vatten bij de Namibische ambassade in Brussel, en daar luid en duidelijk hun afschuw over dit dierenleed uitroepen. Zij zullen dat op regelmatige basis blijven doen zolang de jacht voortduurt.

Bite Back is tevens gestart met een pittige E-action richting de Namibische overheid en een petitie tegen Hatem Yavuz.