Steeds vaker zien we dat dieren online verkocht worden, op sites als Tweedehands en Marktplaats. Konijnen, paarden, verschillende soorten vogels, puppy’s, lammetjes, … Als je even op de sites kijkt, zie je meteen heel wat soorten dieren te koop staan.
Sinds 1996 is het verboden om honden en katten te verkopen op de openbare weg, markten, beurzen en tentoonstellingen. In 2009 werd deze wet uitgebreid naar dierenwinkels. Online reclame maken mag alleen door erkende verkopers. Dit om impulsaankopen tegen te gaan.
Wordt het niet hoog tijd dat dit uitgebreid wordt naar alle soorten dieren? Wordt het dan niet hoog tijd dat de bevoegde instanties hier meer op controleren? En dat de zogenaamde erkende verkopers strenger gecontroleerd worden?
Impulsaankopen
Het online verkopen van dieren zorgt nog steeds voor impulsaankopen. Een konijn of parkiet komen net zo snel in het virtuele winkelmandje terecht als een broek of handtas. Bovendien weten heel wat mensen niet hoe ze met deze dieren moeten omgaan. Elk soort dier heeft een andere verzorging nodig en elk individu heeft een eigen karakter.
Wanneer de dieren zich niet gedragen naar de wens van de koper, worden ze al snel gedumpt in een asiel. Zo wordt het probleem voor dierenasielen nog vergroot.
Geen controle
Er is nu geen of nauwelijks controle op de zoekertjes die online geplaatst worden op websites zoals Tweedehands en Marktplaats. Eender wie kan dieren te koop stellen, denk maar aan hobbyfokkers waar weinig of geen regels voor gelden, en broodfokkers.
Ook eender wie kan een dier kopen. Mensen zonder ervaring met de zorg voor een dier, die dieren in te kleine ruimtes laten leven, geen aangepaste voeding voorzien, … Of mensen die niet het beste voorhebben met deze dieren.
Dieren zijn geen koopwaar
Het aanbieden van dieren op zulke sites geeft de indruk dat dieren koopwaar zijn. Dieren zijn geen producten. Dieren zijn levende wezens met hun eigen gevoelswereld en noden.
Als de overheid een wet kon uitvaardigen over de verkoop van honden en katten in winkels, kan ze dit ook voor de verkoop van dieren in online winkels en op online platformen. Diezelfde wet kan dan meteen ook uitgebreid worden naar alle soorten, in plaats van enkel voor honden en katten. Zo worden hopelijk ook de schrijnende situaties van bijvoorbeeld konijnen en kuikens in dierenwinkels opgelost.
Doe mee met de online actie!
We roepen op om deel te nemen aan de online actie van onze collega’s van Animal Rights.
- Roep Tweedehands en Marktplaats via sociale media op om zoekertjes met levende dieren niet langer toe te laten. Gebruik daarvoor de hashtags #Dierenzijngeenkoopwaar, #Tweedehands en #Marktplaats
- Stuur Tweedehands hier en Marktplaats hier via het online formulier een boodschap met jouw redenen waarom de online verkoop van dieren verboden zou moeten zijn. Inspiratie vind je hier.