Konijn eist bontjas terug bij Lola & Liza (L&L) in Diest

28-01-2006

Vandaag liepen er in de Hasseltsestraat in Diest een aantal opvallende dames en heren van Bite Back. Ter hoogte van de Belgische modeketen Lola & Liza (L&L) paradeerden zij als heuse bontsnobs in echte (!) bontjassen(*). Bontsnobs voelen zich aangetrokken tot winkelketens die bont verkopen, zoals ook bij L&L het geval blijkt te zijn. Andere dierenrechtenactivisten hielden opvallende foto’s van pelsdieren en spandoeken op en deelden folders uit om het publiek in te lichten over de wreedheden van de bontindustrie. Ook was er een activist verkleed als konijn. Het konijn hield een bord op met de tekst: ‘L&L, ik wil mijn bontjas terug!’

Nadat we luid riepen dat L&L met de verkoop van bont moest ophouden, wist de hoofdverkoopster niets beter dan de politie te bellen en de muziek loeihard te zetten, in de hoop ons zo monddood te maken. Niet slim natuurlijk, want het had een averechts effect, de aandacht werd nog meer gevestigd op onze actie, en het was voor ons alleen maar een stimulans om nog harder te roepen. De bontsnobs en het konijn huppelden vrolijk mee op de tonen van de voor het winkelend publiek binnen veel te harde muziek. We kregen opvallend veel support van de voorbijgangers en de politie gaf te kennen dat we verder mochten actievoeren.

In de 25 L&L winkels hangt volop bont. En het kan niet op bij L&L: in de kledingrekken vond dierenrechtenorganisatie Bite Back hele bontjassen, bontkragen en bontvesten. Na geruime tijd het hoofdkantoor van L&L te hebben geïnformeerd over de wreedheden van de bontindustrie, ontvingen we uiteindelijk toch een reactie van de directie van L&L: ze blijven bont verkopen! 

Bite Back startte deze week ook een schrijfactie. Hier kan ook jij je steentje bijdragen om L&L bontvrij te krijgen.  
Bite Back wilt dat L&L al het bont uit de winkels haalt. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan internationale kledingbedrijven Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi en recent nog Street One, die een bontvrij beleid invoerden na overleg en campagnes van Bite Back.

Dieren zoals konijnen, nertsen, vossen en chinchilla’s worden met duizenden in erbarmelijke omstandigheden op speciale bontfarms gehouden. Hun korte leven moeten ze slijten in kleine draadgazen kooien. Na een aantal maanden worden deze (veelal jonge) dieren de nek omgewrongen, vergast of anaal geëlektrocuteerd. Daarnaast worden er in landen zoals de VS, Rusland en Canada miljoenen wilde dieren gevangen met wrede wildklemmen of strikken. Dieren die de pech hebben in zo’n klem of strik te komen zijn niet onmiddellijk dood: daar gaat vaak een uren- tot dagenlange doodstrijd aan vooraf. Van pijn, angst en stress knagen vele dieren hun (in de klem geraakte) ledematen aan of door. Zijn de dieren nog niet dood voor de bontjagers komen, dan zal er op een gewelddadige manier een einde worden gemaakt aan hun leven: zij worden verstikt of doodgeslagen. Ook via Aziatische landen komt steeds meer huisdierenbont van honden en katten naar Europa. Deze dieren worden zonder verdoving en op een gruwelijke manier afgemaakt en gevild. Met een mes worden de dieren in de hals of ander lichaamsdeel gestoken, tot ze doodbloeden, of ze worden opgehangen of levend gekookt.

Meer info over de bontindustrie vind je ook op www.bontvrij.be

(*) De bontjassen werden beschikbaar gesteld door spijtoptanten. Deze mensen willen geen bont meer dragen, en gaven daarom hun bontjassen aan Bite Back voor educatieve doeleinden.