Antwerpen – Op 10 december, de internationale dag van de rechten van het dier, hebben leden van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), de grootste internationale dierenrechtenorganisatie en van de Belgische dierenrechtenorganisatie BITE BACK actie gevoerd voor een filiaal van de internationale modeketen MANGO. Terwijl ze met knotsen zwaaiden en gekleed in dierenvellen, die geschonken werden door voormalige bontdragers, vroegen zij het winkelend publiek niet terug te keren naar het Stenen Tijdperk en gaven ze te kennen dat alleen holbewoners bont dragen. Andere activisten hielden actieborden op en deelden folders uit met foto’s van dieren die gefokt, gevangen en gedood worden voor hun pels.Dieren zoals wasberen en vossen die uit de natuur met wildklemmen worden gevangen voor hun pels lijden helse pijnen, soms wel dagenlang, voordat pelsjagers hen afmaken door hun borst in te drukken of hun nek te breken. Bevers die onder water worden gevangen proberen in paniek te ontsnappen aan de verdrinkingsdood. Op bontfokkerijen slijten dieren zoals nertsen en chinchilla’s hun korte leven in kleine, vieze kooien, waar ze lichamelijk en psychisch lijden, voordat ze gedood worden door middel van vergiftiging, vergassing, anale elektrocutie of door hun nek te breken.
Bont is een overblijfsel uit de Prehistorie. Bont was toen het enige middel voor primitieve mensen om zich te beschermen tegen de kou. Tegenwoordig zijn synthetische en lichtgewicht stoffen, zoals b.v. Gore-Tex, veel efficiënter om mensen warm te houden. Het dragen van namaakbont, of helemaal geen bont, is meer in overeenstemming met de huidige, groeiende bezorgdheid over het welzijn van dieren.
Twee weken geleden haalde MANGO Nederland na protesten al het bont uit hun winkels. MANGO België echter heeft tot op heden niet gereageerd op faxen en brieven met de vraag om het bont-vrije beleid van internationale kledingbedrijven zoals C&A en H&M te volgen. BITE BACK feliciteerde vorige maand nog een aantal internationale kledingbedrijven omdat ze bewust kiezen om geen bont te verkopen in hun winkels.
‘Neanderthalers stonden niet bepaald bekend om hun goede smaak voor mode’, zei Sean Gifford, PETA’s Directeur voor Europese campagnes. ‘Welnu, bontdragers zien er eigenlijk net uit als Neanderthalers door rond te lopen in jassen die in een natuurhistorisch museum thuis horen’.