i.s.m.De Nederlandse Vereniging voor Veganisme en Plenty Food


Geraakt door een van onze posters?

Informeer jezelf hieronder verder.

get_appBig in veeindustrie
edit Schrijf je in voor de VeganChallenge

pets

Vriend of voedsel?

Speciesisme is het idee dat de mens boven andere dieren zou staan. Het gaat echter nog verder. We behandelen niet alle dieren op dezelfde manier. We aaien katten, maar eten koeien. We knuffelen honden, maar slachten varkens. Nochtans zijn varkens volgens onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeken minstens even slim en gevoelig als honden. Bovendien voelen alle dieren pijn en hoeven we helemaal geen dieren te gebruiken om een fijn leven te leiden.

Lees verder over dierenleed

local_florist

Verklein je ecologische impact

De Nederlandse regering, de VN, het voedingscentrum en vele andere instituten erkennen inmiddels dat dierlijke producten een onevenredige groot beslag leggen op deze planeet. Voor 1kg biefstuk is er 15.000L water nodig. Bovendien is de veesector in totaal verantwoordelijk voor minimaal 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Het is nodig dat er een verschuiving komt van een samenleving gefocust op dierlijke eiwitten naar een waarin plantaardige eiwitten de basis vormen.

accessibility

Denk om je medemens

Er zijn meer dan 800 miljoen mensen op deze wereld die honger hebben, ondertussen worden er ook 56 miljard dieren wereldwijd gevoed. De grond die gebruikt wordt voor de verbouwing van al dit veevoer had ook ingezet kunnen worden om mensen te voeden. Een raar gegeven. Het gros van de mensen die honger lijden woont in gebieden die ook nog eens erg gevoelig zijn voor klimaatverandering. Er is daarom een zeer grote kans dat het aantal mensen met honger zal toenemen. Dat kan anders! Door meer plantaardig te consumeren wordt er minder beslag gelegd op zeldzame landbouwgrond. Er komt grond vrij voor het telen van gewassen voor menselijke consumptie en er kan grond teruggegeven worden aan de onder druk staande tropische regenwouden. Al die miljarden voor de bestrijding van honger en het veranderende klimaat zouden we ook nog eens gewoon bij de burger kunnen houden. Wie wordt daar nu niet blij van? Doe mee en maak met ons de wereld mooier voor mens en dier!

Meer informatie

Vee-industrie is verantwoordelijk voor minimaal 14,5% van alle broeikasgassen

Unsplashed background img 2

pets

Dierenleed

Per dag worden er 1,5 miljoen dieren gedood. Kan je je dat voorstellen? Het is een duizelingwekkend getal. Achter dat getal schuilen individuen met een eigen karakter, het vermogen om te lijden, die emoties hadden en zochten naar de mogelijkheid om soorteigen gedrag te kunnen uiten. Helaas werden ze geboren in de vee-industrie. Nu staat de dag dat ze geslacht worden al vast op de dag dat ze geboren worden. Hun korte leven, want dieren komen amper in de buurt van hun natuurlijke leeftijd, bestaat uit beperking, manipulatie, pijnlijke behandelingen en stress.

"Nu staat de dag dat ze geslacht worden al vast op de dag dat ze geboren worden."

Dieren hebben een waarde op zich, ongeacht het eventuele nut voor de mens. Dieren zijn levende, voelende wezens die net zoals mensen in staat zijn om pijn, angst en stress te ervaren. Het is een eenvoudige keuze om te beslissen niet mee te werken aan deze sector, door te kiezen met je vork en mes. We kunnen als mens immers prima zonder dierlijke producten leven.

local_florist

Melk-industrie

Stel je voor dat je een zwanger bent, een kindje krijgt en je vervolgens aan het werk wordt gezet om de hele dag te kolven. Zo gaan we niet met mensen om, waarom dan wel met dieren?

Door te kiezen voor plantaardige alternatieven zoals sojamelk, rijstmelk en amandelmelk hoeven er geen dieren gebruikt te worden voor o.a. zuivel en verklein je je impact op het milieu.

Door de intensiviteit van de zuivelsector is er een groter risico op het uitbreken van dierziekten. Als er dierziekten ontstaan kan dit grote kosten opleveren voor de maatschappij. Zorgkosten voor mens, voor dier (preventief) en voor het ruimen (doden) van dieren. Veel dieren worden bij een uitbraak vaak onnodig afgemaakt om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Een goed bekend voorbeeld hiervan is de Q-koortsuitbraak die ontstond bij geitenhouderijen in 2007. Dit leidde tot 100.000 menselijke patiënten en daarvan stierven er 25. Het RIVM geeft aan dat deze cijfers mogelijk veel hoger liggen, omdat slachtoffers van chronische Q-koorts niet geregistreerd zijn. De boeren van wie dieren geruimd zijn, zijn snel gecompenseerd door de overheid, terwijl slachtoffers nog steeds wachten op compensatie.

Wil je meer weten over de impact van melk op de samenleving, op mens én dier? Kijk dan op www.melkjekanzonder.nl

accessibility

Geïnstitutionaliseerd

363 milard euro. Dat is het bedrag dat de landbouw aan subsidies ontvangt uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU. Groot deel daarvan gaat naar de vee-industrie. Tegelijkertijd vliegen de misstanden binnen de vee-industrie ons om de oren. Zijn we nog niet van het paardenvleesschandaal bekomen, dan staat het nieuws alweer bol van het volgende schandaal. Waarom gaat daar zoveel geld naartoe?

Een deel van het geld gaat naar het systematisch mishandelen van dieren. Een deel van het geld gaat naar commercials voor plofkippen en de bouw van megastallen. Volgens onderzoek van Varkens in Nood begaat alleen al de Nederlandse dierindustrie zo’n 2,7 miljard (!) overtredingen per jaar. En wanneer het de sector even tegen zit (bv. boycot door Rusland van Europese producten of tegenvallende verkoop), dan schiet de overheid of de EU te hulp. Geen enkele andere sector wordt zo de hand boven het hoofd gehouden als de veesector.

Een gezonde sector heeft geen subsidies nodig. Een eerlijke sector gaat niet zo met dier en mens om. Een slimme overheid investeert in duurzame vleesvervangers op plantaardige basis, biologische landbouw en plantaardige zuivelalternatieven. Ook jij, de consument, kan helpen door te kiezen voor plantaardige, veganistische, producten!

Wat kan jij doen?

Unsplashed background img 2
Kies voor plantaardig

Als consument hebben we meer macht dan we denken. Het zijn onze keuzes die jaarlijks de levens van miljoenen dieren bepalen. Door deze keuzes te maken inspireren we daarnaast vele andere in onze omgeving.

In de supermarkt

Supermarkten zien ook de vegan trend. Vandaar dat steeds meer supermarkten hierop inspelen. In supermarkten vind je veel keuze aan plantaardige zuivel en vleesvervangers. Zie ook de uitgebreide Vegan Wiki en GewoonVegan.nl voor tips.

Veganistische recepten

Meer hulp nodig om plantaardig te eten? Tegenwoordig staat het internet vol met handige blogs vol met recepten. Zo vind je bij de VeganChallenge alleen al meer dan 300 recepten. Ook op De Groene Meisjes en op Vegetus vind je een hoop recepten.

En zoek je voor kerst inspiratie? Check dan dit driegangenmenu van de VeganChallenge.

Word activist of vrijwilliger

Heb je een hart voor dieren, ben je een doorzetter én wil je actief en gemotiveerd meebouwen aan een diervriendelijke maatschappij? Wil je meer doen dan gewoon toekijken van aan de zijlijn? Sluit je dan met je eigen talenten aan bij Bite Back en draag je persoonlijk steentje bij. Als Bite Back activist maak jij mee het verschil voor een rechtvaardigere wereld voor alle dieren.

Je kan zelf aangeven hoe jij ons met jouw talenten het beste kan helpen: door mensen aan te spreken en voor te lichten, deel te nemen aan geweldloze acties en demo’s, door een infostand te bemannen, zelf acties op te zetten, teksten te schrijven, grafisch te ontwerpen, door achter de schermen te helpen met onderzoek en administratie …
Ontdek op www.biteback.org hoe jij je kan aansluiten bij de strijd voor een rechtvaardige wereld voor dieren.

Kijk ook bij de NVV of Plenty Food om vrijwilliger te worden!

Bekijk de brochure

Voor meer informatie over hoe je het verschil kan maken, kan je de brochure 'Maak het verschil' bekijken.

Doe een donatie

Met elke euro worden dierenlevens gered en mensen geïnformeerd. Met inkomsten uit donaties kunnen organisaties flyers drukken, standmateriaal maken en bereik online vergroten. Op deze manier kan men zich inzetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Gezondheid

Jaap Seidell (Hoogleraar voedingsleer, VU): "Veganisten eten vrijwel altijd gezonder dan vleeseters. Van bijna alle gunstige voedingsstoffen krijgen zij meer binnen. Het is belangrijk dat zij [voor vitamine B12] supplementen slikken."
Unsplashed background img 2
Plantaardig = gezond

Wanneer je een volwaardig plantaardig voedingspatroon volgt, verkrijg je alle stoffen die je lichaam nodig heeft. Natuurlijk zijn er aandachtspunten die voor iedereen gelden, of aandachtspunten bij dit voedingspatroon, maar dit is geen reden tot zorgen. Belangrijke instituten geven aan dat het weglaten van dierlijke producten prima kan. Het Voedingscentrum bijvoorbeeld:

"Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-tabletten te slikken... Minder vlees en zuivel eten en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt net als een helemaal vegetarisch eetpatroon voor een lager risico op hart- en vaatziekten."
Maar ook een van de grootste diëtistenverenigingen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics geeft aan:

"De positie van de Academy of Nutrition and Dietetics is dat goed samengestelde vegetarische diëten, inclusief strikt vegetarische of veganistische diëten, gezond zijn, voldoende voedingsstoffen leveren en mogelijk gezondheidsvoordelen opleveren in de preventie en behandeling van bepaalde ziekten. (...) Goed samengestelde veganistische, lacto-vegetarische, en lacto-ovo-vegetarische diëten zijn geschikt voor ieder moment van de levenscyclus, inclusief tijdens de zwangerschap en borstvoedende periode. Goed samengestelde veganistische, lacto-vegetarische, en lacto-ovo-vegetarische diëten beschikken over voldoende voedingsstoffen om te voorzien in de behoefte van zuigelingen, kinderen en adolescenten en bevorderen een normale groei"

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn belangrijk om gezond te blijven. Of je vegan eet of niet, het is goed om enige kennis te hebben over belangrijke voedingsstoffen. Klik op een van de links hieronder om meer te leren over de voedingsstof en in welke producten dat zit:

Over de campagne

Unsplashed background img 2
Over de campagne

Op TV, op de radio, op stations, in bussen en langs de weg ... overal zie je reclames. En vele reclames zijn gericht op de verkoop van dierlijke producten dan wel producten met dierlijke ingrediënten. De industrie heeft dan ook een megabudget. Het werd de hoogste tijd om een tegengeluid te laten horen. Dit hebben we dan ook mogelijk gemaakt met de steun van de groeiende vegan community.

Via een crowdfunding haalden we binnen korte tijd 13.000 euro op. Hiermee konden we - verspreid over drie weken - campagne uitingen door het hele land regelen, om op deze manier tienduizenden mensen te bereiken en bewust te maken.

Het doel van de campagne is om mensen tot nadenken aan te zetten. Uiteindelijk moet ieder voor zich namelijk zelf de stappen ondernemen. Via deze landingspagina proberen we korte maar handige informatie te verschaffen om mensen op weg te helpen.