Kattestreken

09-08-2009

Wij mensen kunnen heel wat leren van katten. Zoals eenieder die ooit met katten in aanraking kwam ongetwijfeld ondervonden heeft, zijn de dieren erg intelligent en wenden ze die verstandelijke vermogens maar al te graag aan om ons een loer te draaien. Katten weten perfect wat ze mogen en wat niet. Bovendien zijn ze buitengewoon consequent in hun keuze om enkel die dingen te doen die niet mogen. Zo zal een kat met werkelijk alles spelen: leren zetels, nieuwe schoenen, zijden gordijnen, rieten manden en vooral alles wat voorzien is van linten, strikken of touwtjes.

Ik ben er stellig van overtuigd dat ze eerst een grondige studie uitvoeren van het speelobject in kwestie. Dat moet aan drie voorwaarden voldoen: 1) Het mag geen kattenspeeltje zijn. 2) Het moet ritselen, rammelen of bij voorkeur scheuren wanneer er klauwen worden ingehaakt. 3) De verwoesting ervan moet verstrekkende gevolgen hebben voor de gemoedstoestand van de mensen waarmee de kat het huis deelt.

Hetzelfde geldt voor slaap- en luierplaatsen. Kattenmandjes worden systematisch overgeslagen. Wel geschikt voor een middagtukje of korte poezenslaap: dure zetels, zachte kussens, proper gewassen kleding, warme dekentjes en buiken, ruggen en benen van menselijke medebewoners. Ik verdenk katten ervan dat ze het ten zeerste betreuren dat ze niet elk comfortabel plaatsje en hoekje tegelijkertijd kunnen inpalmen.

Ook wat eten betreft, zijn er bepaalde verschillen in opvatting tussen mens en kat. Vanuit menselijk standpunt beperkt het voedsel van hun lieftallig huisdier zich tot de inhoud van hun voederbakje, sporadisch aangevuld met een enkel kattensnoepje. Vanuit de filosofische gedachtengang van de kat daarentegen, bestaat het basismenu van een zichzelf respecterend huisdier uit de volledige voorhanden zijnde voedselvoorraad, indien wenselijk verrijkt met een fleurig tafellaken, nog nieuw geurend kledingstuk of een heerlijk afsmakende kamerplant.

Er zijn mensen die, omwille van bovenvermelde redenen, van katten houden. Er zijn minstens evenveel mensen die van katten houden ondanks deze specifieke karaktereigenschappen. En dan zijn er nog die individuen die niet van katten houden, omdat deze intelligente wezens het levende bewijs zijn van het feit dat het voltallige dierenrijk niet staat te popelen om zich zonder aarzeling naar onze grilletjes te schikken. Een waar lesje in bescheidenheid. Dank je wel, eigenzinnige katers en katinnen van deze wereld.

Leen Raats
Journalist/activist Bite Back