KATHOLIEKE VEGETARISCHE PASTOR VRAAGT MEDEDOGEN EN RESPECT VOOR SLACHTDIEREN

28-12-2004

Sint-Truiden – Dierenrechtenorganisatie Bite Back krijgt onverwachte steun vanuit christelijke hoek voor hun vegetarische campagne. En dit in de periode van uitbundig feesten, waarin overvloedig en overmatig bio-industrie vlees en andere dieronvriendelijke producten zoals foie gras en kreeft worden aangeprezen en geconsumeerd. De jonge, vegetarische pastor Johan Maertens, van de katholieke kerkgemeenschap ‘De Goede Herder’ uit Dendermonde, zal zijn volle medewerking geven aan een unieke wake, aan de ingang van het paarden-, varkens- en runderslachthuis in Sint-Truiden, ter nagedachtenis aan de meer dan 257 miljoen dieren die jaarlijks geslacht worden in Belgische slachthuizen.

Bij deze cijfers zijn de thuisslachtingen, de export van Belgische landbouwdieren en de miljoenen vissen nog niet eens inbegrepen. Pastor Johan Maertens zal een christelijke bezinningstekst voordragen en daarna symbolisch een fakkel aansteken, als lichtpuntje in deze donkere tijden voor de dieren en als teken van hoop en bezinning voor de miljoenen slachtdieren.  Ook zal hij symbolisch vegetarisch eten zegenen en uitdelen aan de vegetarische en veganistische deelnemers van de wake, als teken dat er een diervriendelijk alternatief is voor het massaal exploiteren en het slachten van dieren in de vleesindustrie. 

WAAR?                 aan de ingang van het slachthuis van Sint-Truiden, Speelhoflaan.
WANNEER?        dinsdag 28 december, aanvang wake: 9.00 uur.

Activisten en een ‘Dierenbeschermengel’ van Bite Back houden achter de pastor een groot spandoek op met het opschrift ‘Respect voor dieren begint op je bord’ en foto’s  van dieren die werden gered uit de klauwen van de vleesindustrie. Ook zullen er bloemen neergelegd worden en waxinelichtjes gebrand worden voor de passerende veewagens met varkens, paarden en runderen die geslacht zullen worden die dag.

Het overgrote deel van het vlees dat in België geconsumeerd wordt, is afkomstig van dieren uit de intensieve veehouderij – de bio-industrie – waar tientallen miljoenen jonge dieren op een zeer dieronwaardige manier worden gefokt en vetgemest in overvolle schuren en kooien. In de bio-industrie worden dieren enkel gezien als producten, waarbij men in een zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijke dieren produceert voor maximale winst. 

‘Heden ten dage is het helemaal niet zo moeilijk om voor een vegetarische, volwaardige voeding te kiezen, er is dus geen enkele reden om dieren zo te laten afzien’, zegt pastor Johan Maertens van de katholieke kerkgemeenschap ‘De Goede Herder’ uit Dendermonde, die zich in het dagelijks leven onder andere ook inzet voor vluchtelingen. ‘Door onze medeschepselen niet op te eten, red je niet alleen daadwerkelijk talloze dierenlevens, maar draag je door deze ethische keuze ook actief bij aan een betere wereld voor mens en milieu.’

‘Uiteindelijk draait het allemaal om mededogen en inlevingsvermogen voor weerloze dieren. Je kan dagelijks de simpele keuze maken v ³ ³r of tegen geweld jegens dieren, en deze keuze begint op je bord’,  zegt Bite Back woordvoerder Benjamin Loison.